PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Vyhlášení výsledků Ocenění Firma roku: rovné příležitosti 2011

Vyhlášení výsledků Ocenění Firma roku: rovné příležitosti 2011

29. listopad 2011
Výsledky soutěže byly vyhlášeny na konferenci Gender Studies "Rovné odměňování", která se konala 28. listopadu 2011 v sídle vítěze loňského roku, společnosti T-Mobile Czech republic, s následujícím pořadím a odůvodněním poroty.
Výsledky soutěže byly vyhlášeny na konferenci Gender Studies "Rovné odměňování", která se konala 28. listopadu 2011 v sídle vítěze loňského roku, společnosti T-Mobile Czech republic, s následujícím pořadím a odůvodněním poroty:

1. místo – Česká spořitelna
Česká spořitelna má vypracovaný systém programů z hlediska rovných příležitostí, dostatek benefitů a speciální osobu, která řeší rovné příležitosti. Hodnocená je snaha zaměřit se na programy pro generaci 50+ a pečující o osobu blízkou. Porota pozitivně nahlíží na propagační materiály, obzvláště samolepky „zóna bez diskriminace“, kterými jsou označena pracoviště České spořitelny a mohou být motivující jak pro klientelu ČS, tak pro téma rovných příležitostí celkově. Porota má výtku pouze k nízkému počtu žen v managementu, nízkému podílu mužů na pobočkách, které neodpovídá programům na rovnost příležitostí zaměřených.

  2. místo – dm-drogerie markt
Porota pozitivně hodnotí orientaci v problematice rovných příležitostí, pozitivní mzdovou politiku, pozici firemního ombudsmana, systém transparentního odměňování i posuny, které firma v této oblasti dělá. Dále bylo pozitivně hodnoceno množství benefitů, síť rodičů a řešení situací při obtěžování a to i z hlediska sektoru, ve kterém firma působí.

  3. místo – IBM
Kladně je hodnocena práce s genderovou problematikou, přestože má firma převážně mužské zastoupení, přijatelný je podíl žen ve vedoucích pozicích z hlediska celkového rozložení dle pohlaví ve firmě. Pozitivní je také, že firma prošla genderovým auditem a snaží se implementovat doporučení z něho vzešlá.

Nejlepší firmy v letošním roce vybírala porota ve složení:
Hana Hašková, vědecká pracovnice, oddělení Gender a sociologie, Sociologický ústav Akademie věd ČR, v.v.i., Štěpán Jurajda, ekonom, ředitel CERGE-EI, Bára Kiliesová, mediální PR expertka, Dušan Martínek, HR expert, vedoucí oddělení pro rozvoj lidských zdrojů a projektovou činnost, ČMKOS a Alexandra Jachanová Doleželová, ředitelka Gender Studies, o.p.s.

Reportáž ČT z Událostí 28.11. a rozhovor z Markem Řezankou z ČSÚ v ČT Ekonomika zde:

Tisková zpráva k vyhlášení výsledků.

Prezentace přednášejících Véronique Goy Veenhuys, Foundation equal-salary (CH) „Equal Pay Inspiration from Abroad“ a Marka Řezanky, odborného pracovníka odd. pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ „Mzdová statistika z hlediska genderu“.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.