Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › #ZaIstanbul

#ZaIstanbul

25. listopad 2015
#ZaIstanbul

Násilí na ženách je porušením lidských práv, které se děje po celém světě téměř bez výhrad. Problém násilí vychází z nerovného postavení žen ve společnosti. Vhledem k závažnosti tématu si připomínáme kampaní #16daysofactivism důležitost a komplexnost toho, jakým způsobem lze násilí eliminovat, systematicky ho řešit a ideálně mu i předcházet. Česká republika teď stojí před otázkou závazku a přijmutí zodpovědnosti za toto téma a připojení se svým podpisem k mezinárodní úmluvě, která je jediným dokumentem tohoto druhu pro celou Evropu.

Za Instanbul je kampaň s kterou přišel Český svaz žen, aby otevřel debatu na téma násilí a genderově podmíněného násilí v českém prostoru. Téma násilí tentokrát míří na politickou úroveň, požadavek organizací a expertů/ek zní jasně, "Vyzýváme vládu ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“ a v souladu s ní k zajištění:
  • efektivního stíhání pachatelů násilí (proškolení soudních znalců, soudců a dalších úředních osob, ochranná opatření během vyšetřování aj.)
  • dostupné péče obětem násilí (utajené azylové domy s komplexní péčí, startovací bydlení, dostupné sociální dávky, bezplatná psychologická a právní pomoc, telefonní linka pomoci aj.)
  • opatření vedoucích k prevenci násilí(zvyšování povědomí o různých formách násilí aj.)
  • monitorování výskytu násilí na ženách v ČR (systematický sběr dat o rozsahu a formách násilí)
Součástí Istanbulské úmluvy je mimo jiné i násilí spojené s technologiemi a virtuálním prostorem stalking a kyberšikana.

 

Rada Evropy vyzývá členské státy EU, aby se připojily k společným závazkům postavit se násilí čelem a řešit toto téma nejen formálně, ale i systematicky. Česká republika je jendou z mála zemí, které k podpisu ještě nepřistoupila, podle posledních informací stojíme už blízko před podpisem (do konce roku 2015) a ratifikací (2016) Istanbulské úmluvy. Úmluva je důležitým dokumentem i z důvodu, že státy nenechávají větší zodpovědnost na neziskové sféře, organizacích a jednotlivcích, kteří se tématu věnují, přislibují tak aktivnějš zapojení v boji proti násilí na ženách. 

Celé znění Istanbulské úmluvy a související témata naleznete zde.

25.11. 2015 se k tomuto tématu koná akce České ženské lobby - Boj proti násilí na ženách: je čas na přijetí Istanbulské úmluvy?

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.