PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Nestihly*i jste se v březnu zajít podívat na výstavu PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie? Prodloužily*i jsme ji pro vás až do 18. dubna! Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Významné české ženy ve světě byly vyznamenány na setkání krajanů

Významné české ženy ve světě byly vyznamenány na setkání krajanů

20. říjen 2003  | Jan Šinágl
TÝDEN ZAHRANIČNÍCH ČECHŮ – PRAHA 28.9 – 4.10.2003 - bylo pro nás všechny velkou ctí, smět osobně pozdravit „Významné české ženy ve světě“ a být při tom, když byly vyznamenávány: Lady Mileny GRENFELL-BAINES, Eliška HAŠEK-COOLIDGE, Běla Gran JENSEN, Edita KOCH, Charlotta KOTIK, Blanka MATRAGI, Meda MLÁDKOVÁ, Lea VIVOT, Aja VRZÁŇOVÁ-STEINDLER, Barbara Lee PODOSKI.
TÝDEN ZAHRANIČNÍCH ČECHŮ – PRAHA 28.9 – 4.10.2003 - Začal již setkáním krajanů ve Vídni ve dnech 24 – 26.září. Praha následovala hned na druhý den po Vídni slavnostním přivítáním krajanů ve staroslavné aule Karolina za účasti rektora UK pana Wilhelma, představitelů státu a politických stran. Opět jsme zažili současnou českou politickou realitu, kdy pan Topolánek, nejvyšší představitel ODS zasedl do předsednictva se žvýkačkou v ústech a před zraky všech ji položil na stůl, poté co byl vyzván k pozdravnému projevu…

Nádherné okamžiky jsme zažili a bylo to pro nás všechny velkou ctí, smět osobně pozdravit „Významné české ženy ve světě“ a být při tom, když byly vyznamenávány. Zde jsou:

Lady Mileny GRENFELL-BAINES – Velká Británie
Podporovatelka česko-britských kulturních vztahů, patronka Nadace Emy Destinové, jedno z dětí zachráněných Nicolasem Wintonem v roce 1939.

Eliška HAŠEK-COOLIDGE - ČR, USA
Podporovatelka česko-amerických vztahů, bývalá pracovnice Bílého domu, která spolupracovala s pěti americkými prezidenty – J.F.Kennedym, L.B.Johnsonem, R.M.Nixonem, G.R.Fordem aj.E.Carterem.

Běla Gran JENSEN – Norsko
Humanitní pracovnice, zakladatelka hnutí „Na vlastních nohou“, nositelka řady vysokých vyznamenání v ČR i ve světě.

Edita KOCH – Spolková republika Německo
Spisovatelka a literárněvědní pracovnice, zakladatelka nakladatelství „EXIL“ ve Spolkové republice Německo, podporovatelka porozumění mezi národy, nositelka nejvyššího německého vyznamenání „Bundesverdienstkreuz“.

Charlotta KOTIK – USA
Kurátorka Brooklyn Museum of Art v New Yorku, pravnučka Tomáše G.Masaryka – bohužel nestihla přijet včas.

Blanka MATRAGI – Libanon
Světově proslulá návrhářka ženské módy a uměleckého skla.

Meda MLÁDKOVÁ – ČR, USA
Sběratelka a podporovatelka českého umění doma i ve světě, ředitelka muzea Kampa v Praze

Lea VIVOT – ČR, KANADA, MEXIKO, USA
Světově proslulá sochařka, podporovatelka humanitárních projektů – např v Mexiku postavila a udržuje dva dětské domovy.

Aja VRZÁŇOVÁ-STEINDLER – USA
Jediná česká mistryně světa a čtyřnásobná mistryně Evropy v krasobruslení.

Barbara Lee PODOSKI – USA
Bývalá pracovnice Hlasu Ameriky, jedna z prvních členek Office of Strategic Services (předchůdce CIA)

Na tiskové konferenci nám paní Barbara Lee Podoski, 90-ti letá paní, vyprávěla o svém prvním návratu domů: „Vyskočila jsem z vozu a vzpomněla si při tom na Jana Masaryka, jak o Vánocích 1943 přemýšlel o návratu - Až pojedeme domů, já budu v posledním vagonu. Jakmile přejedeme hranice, vylezu ven a zeptám se prvního ajznboňáka, jestli mi dovolí vystoupit. A potom pokleknu a pohladím tu zem - já jsem poklekla a pohladila tu zem“.
Do smrti nezapomenu na to ticho a slzy mnoha přítomných, než zazněl nekonečně dlouhý potlesk. Jejich životní příběhy by měly být médii rozšiřovány jako příklad mladé generaci, která na tyto pozitivní a příkladné impulsy zoufale čeká a je ovlivňována z velké části negativními vlivy, právě dnešními médii, které společnost svými stále primitivnějšími až hloupými produkty dekultivují, prohlubují mravní propad a jdou ve své podstatě proti člověku, skutečně hodnotnému životu, zájmu společnosti a její budoucnosti.

Konečně se začíná, po dlouhá léta přerušené spojení mezi krajany a jejich rodnou vlastí obnovovat. Máme si co vzájemně darovat a máme toho vzájemně moc zapotřebí. Byl nejvyšší čas!

* * *

Dějiny jsou svědky času, světlem pravdy, živou pamětí, učitelkou života, a poslem minulosti

Cicero
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.