Gender Mainstreaming in Public Participation

29.11.2017  Praha  |

Odborný seminář je určen především pro architekty/ky a další odborníky/ce zabývající se plánováním veřejných prostor či participačními procesy. Cílem je představit koncept gender mainstreamingu, ukázat jeho praktické využití a seznámit účastníky/ce s metodikou, jak genderově senzitivní plánování a participační procesy aplikovat v praxi a ve vlastních projektech.

Mezinárodní den proti násilí na ženách

30.11.2017  Praha  |

Zástupci České ženské lobby, sítě 32 organizací podporujících práva žen v České republice a člena Evropské ženské lobby, budou diskutovat o různých formách násilí, jeho prevenci a důsledcích a o významu Istanbulské úmluvy.

Konference Intersekcionální přístup ve zkoumání sociálních nerovností

11.12.2017  Praha  |

Oddělení Gender & sociologie Sociologického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i. zve na konferenci Intersekcionální přístup ve zkoumání sociálních nerovností

feminismus.czČlánky › TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ K MEZINÁRODNÍMU DNI ŽEN 2003

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ K MEZINÁRODNÍMU DNI ŽEN 2003

6. březen 2003
Asociace pro rovné příležitosti a její členská organizace Gender Studies, o.p.s. vydaly tiskové prohlášení k Mezinárodnímu dni žen, který připadá na sobotu 8. března 2003.

Mezinárodní den žen je historicky velmi významný svátek připomínající úsilí žen za dosažení rovnoprávného postavení. Při jeho letošní příležitosti chceme připomenout přetrvávající nerovnosti v postavení žen a mužů v naší společnosti. V případě diskriminace žen se jedná především o:

Rozdíly v platech – v roce 2001 pobíraly zaměstnankyně v průměrně 74,4% platu mužů; zatímco v kategorii “pomocní a nekvalifikovaní pracovníci” s nejnižší mzdou to bylo 78,4%, v kategorii se mzdou nejvyšší – “zákonodárci, vedoucí a řídící pracovníci” – pobíraly ženy 55% platu mužů.

Malé zastoupení žen v mocenských a rozhodovacích procesech – v poslanecké sněmovně je 17% žen, v senátu 12,4%

Domácí násilí mezi partnery – v 90% případů jsou obětí ženy

V případě diskriminace mužů se jedná především o:
Nerovné postavení muže jako rodiče dítěte – ačkoli otec může ihned po šestinedělí na rodičovskou dovolenou, nemůže pobírat na rozdíl od matky peněžitou pomoc v mateřství, tj. 69% platu, ale jen rodičovský příspěvek, tj. asi 2.500,- Kč.

Svěřování dětí po rozvodu do péče otců – je to pouze kolem 7% dětí.

Ke zlepšení této situace nestačí pouze zákony, ale je nutná změna v myšlení celé společnosti. Nezastupitelnou roli zde hrají média. Proto vyzýváme redaktorky a redaktory: informujte veřejnost o Mezinárodním dni žen, jak se to děje na západ od našich hranic, a využijte ho jako příležitost informovat veřejnost o některých z nerovností, které jsou uvedeny výše!

Michaela Marksová-Tominová
místopředsedkyně Asociace pro RP

Alena Králíková
ředitelka pro vzdělávání

PŘÍLOHA – Z HISTORIE MDŽ:

1908: první Den žen v USA, demonstrace za hlasovací, politická a ekonomická práva.
1910: na Mezinárodní ženské konferenci v Kodani bylo rozhodnuto, že bude určen jeden den v roce pro Mezinárodní den žen.
1911, 19. března: první MDŽ se slaví v Německu, Rakousku, Dánsku a Švýcarsku. Ženy, podporovány muži, požadovaly na rozsáhlých demonstracích volební právo a konec diskriminace v zaměstnání; jen v Německu byl rozdán milion letáků.
1917, 8. března: ženské nepokoje proti válce a bídě v Petrohradě, které posléze přerostly v únorovou revoluci a abdikaci cara; nastoupivší prozatímní vláda zaručila ženám volební právo.
1960: 50. výročí MDŽ - 729 delegátek ze 73 zemí se setkalo na konferenci v Kodani. Konference přijala deklaraci o podpoře politických, ekonomických a sociálních práv žen.
1975: MDŽ byl oficiálně uznán OSN.
1984: francouzská ministryně pro ženská práva uvedla nový protisexistický zákon zaměřený na tisk a reklamu.
1982: ženy v Iránu demonstrativně sundaly své závoje
V posledních letech se ve většině zemí konají přednášky či veřejné diskuse na téma postavení ženy ve společnosti, filmové festivaly ženských režisérek, výstavy, koncerty, průvody po městě po místech, kde žily slavné ženy. Velkou pozornost ženským tématům věnují 8. března média i političky a politici.
2003: většina akcí na celém světě je věnována míru pod heslem „Invest in Caring not Killing“ (investujte do pečování, ne do zabíjení)

Gender Studies, o.p.s.
Gorazdova 20, 120 00 Praha 2