feminismus.czČlánky › Podpořte petici proti vulgárním výrokům senátora Kubery!

Podpořte petici proti vulgárním výrokům senátora Kubery!

6. únor 2004  | Michaela Marksová-Tominová
Senátor Kubera obdržel petici, v níž byl vyzván k omluvě za své urážlivé výroky. V reakci na tuto výzvu sice vystoupil na plenárním zasedání Senátu ve středu 21. ledna, jeho pojetí omluvy ovšem vyznělo pitoreskně a jen potvrdilo nepochopení snah všech, kdo se zasazují o práva žen, rovné příležitosti a rovné postavení mužů a žen ve společnosti. Proto nadále vyzýváme k podpisu petice, najdete ji zde.

Tak se nám, feministkám, pan senátor Kubera "omluvil". Učinil tak ve středu 21. ledna na plenárním zasedání Senátu, když se diskutovalo o tom, zda Mezinárodní den žen má či nemá patřit mezi významné dny ČR. Pan senátor doslova řekl:

"…Takže z tohoto důvodu nemohu podpořit navrácení tohoto svátku, ale musím využít této příležitosti k tomu, protože jsem nechtěl zařazovat na program omluvu feministkám, ano to s tím souvisí. Oni úplně vážně poslali jakousi petici, kupodivu ani jedna žena, samí muži feministé, kde protestují proti tomu, že jsem řekl, že jsem viděl na internetových stránkách Českého ženského hnutí, jestli si vzpomínáte, já jsem ani slovo neřekl o Českém ženském hnutí, ani jsem nemluvil o českých internetových stránkách, nicméně oni mi ulehčili situaci, protože mi napsali jména, komu že se mám omluvit. Takže já se tímto omlouvám Boženě Němcové, Karolíně Světlé, Elišce Krásnohorské, ale také Anně Proletářce, Kosmoděmjanské a zejména Timurovi a jeho partě.

Protože, to vy nevíte, já jsem hluboce studoval, v jeho partě byla Nasťa, která byla údajně první ruskou feministkou. Takže já jsem tehdy ten výrok vůbec nemyslel, jak oni ho pochopili, sexuálně, ale úplně jinak a musím konstatovat, jak říká dobře pan senátor Pavlata, že některé feministky jsou nejen neukojené, ale i neukojitelné. A kdybyste to chtěli dokumentovat, já tady nebudu číst jejich maily." (Jedná se o citaci ze stenozáznamu, která je veřejně přístupná na webových stránkách senátu.)

Domnívám se, že tuto "omluvu" lze asi jedině ponechat bez komentáře. Je ale dobrou záminkou k tomu, vyzvat znovu všechny naše příznivce a příznivkyně, kteří tak dosud neučinili, aby připojili/y své podpisy k výzvě pro senátora Kuberu, aby se skutečně omluvil…

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.