Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Na cestě do Evropské unie – průvodkyně nejen pro ženy

Na cestě do Evropské unie – průvodkyně nejen pro ženy

3. červen 2003
Na cestě do Evropské unie – průvodkyně nejen pro ženy
Eu logo
Občanské sdružení Asociace pro rovné příležitosti, které sdružuje ženské neziskové organizace vzniklé po roce 1989, uspělo v grantovém řízení Ministerstva zahraničních věcí ČR na téma „S občany do EU“ se svým projektem „Na cestě do Evropské unie – průvodkyně nejen pro ženy“. Uskuteční se od března do července 2003, kdy po celém území ČR proběhne 34 diskusních seminářů.
Občanské sdružení Asociace pro rovné příležitosti, které sdružuje ženské neziskové organizace vzniklé po roce 1989, uspělo v grantovém řízení Ministerstva zahraničních věcí ČR na téma „S občany do EU“ se svým projektem „Na cestě do Evropské unie – průvodkyně nejen pro ženy“. Realizuje se v období od března do července 2003, kdy po celém území ČR proběhne 34 diskusních seminářů.

Cílovou skupinou seminářů jsou ženy, protože z výzkumů vyplývá, že jsou o nutnosti vstupu do EU přesvědčeny méně než muži. Hlavním cílem seminářů je ženám vysvětlit, co se v českém zákonodárství již v důsledku přípravy na vstup speciálně pro ženy změnilo (jedná se zejména o novelu zákoníku práce), a které oblasti EU neovlivňuje (v těchto případech budou uváděny příklady z některých členských zemí – jedná se především o podmínky pro rodiče, násilí a ženy v politice). Účelem seminářů je nejen zvýšení informovanosti o EU před nastávajícím referendem, ale také zvýšení informovanosti o využívání příslušných antidiskriminačních paragrafů v praxi.

Semináře budou pokrývat následující témata:

§ Ženy a pracovní trh
§ Mateřství a rodičovství
§ Ženy a mocenské rozhodovací procesy
§ Násilí páchané na ženách

V každém regionu koordinátorky spolupracují s členskými organizacemi Asociace, zástupci měst a obcí a místními médii.

Nejbližší naplánované semináře naleznete v Kalendáři akcí

Kontakt: PhDr. Eliška Janšová, 603 553 290, Johana Jonáková, 224 91 56 66, gender.media@ecn.cz

Projekt je součástí komunikační kampaně ČR před vstupem do EU v období před referendem.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.