feminismus.czČlánky › Martha Rosler a její Vášnivé signály

Martha Rosler a její Vášnivé signály

3. zaří 2008  |  Langhans Galerie Praha
Martha Rosler a její Vášnivé signály
Langhans Galerie Praha poprvé představuje české veřejnosti fotografické dílo Marthy Rosler, americké malířky, fotografky, aktivistky, esejistky a pedagožky, která je všeobecně považována za jednu z nejvlivnějších osobností politicky a feministicky orientovaného umění v USA i v Evropě. Fotografické práce 1967-2008 / Photographic Works 1967-2008 uvidíte 3. 9. - 9. 11. 2008 v Langhans Galerii Praha.

Martha Rosler, Vášnivé signály / Passionate Signals

Fotografické práce 1967-2008 / Photographic Works 1967-2008  

3. 9. - 9. 11. 2008, Langhans Galerie Praha

Langhans Galerie Praha poprvé představuje české veřejnosti fotografické dílo Marthy Rosler, americké malířky, fotografky, aktivistky, esejistky a pedagožky, která je všeobecně považována za jednu z nejvlivnějších osobností politicky a feministicky orientovaného umění v USA i v Evropě.

Představení práce Marthy Rosler českému publiku je příspěvkem Langhans Galerie Praha k diskusi o úloze umění ve společnosti. V našem nově definovaném kontextu sociálního prostoru výstava reinterpretuje otázky nerovnosti, ať v rovině sociální, genderové nebo mocenské, a dotýká se témat aktuálního politického dění a přetváření jeho obrazu informačními médii.

Martha Rosler se nezabývá jen fotografií, nýbrž pracuje s řadou dalších médií jako jsou film a video, diaprojekce, instalace, provádí performance a politické akce. Je respektovanou autorkou kritických textů o feminismu, umění a úloze kultury v každodenním životě.

Narušování stereotypů a norem, permanentní revolta proti omezováním individuální i kolektivní svobody, boření osobních nebo společenských mýtů – to jsou základní kameny práce i života Marthy Rosler, od nichž se během čtyř desítek let aktivní umělecké kariéry nikdy neodklonila.

Výstava Vášnivé signály, s podtitulem Fotografické práce 1965-2008, se soustřeďuje na autorčinu fotografickou tvorbu posledních čtyřiceti let. Vystavené fotomontáže a fotografické série představují klíčová díla Marthy Rosler.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.