PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › „Homosexualita je sociálně naučená nemorálnost“, Libor Halík, pravoslavný kněz

„Homosexualita je sociálně naučená nemorálnost“, Libor Halík, pravoslavný kněz

14. duben 2008  | Kristýna Ciprová
Ačkoliv se Česká republika ráda chlubí vysokou mírou tolerance a otevřeností vůči LGBT (lesbickým, gay, bisexuálním a transgender) lidem, je evidentní, že rovné postavení je těmto lidem v rámci společnosti stále upíráno (např. odepření institutu manželství, rozdílné zacházení v oblasti rodičovství ad.). Historicky první queer pride, chystaný na poslední červnový víkend do Brna, je proto vítanou událostí, která má na toto přetrvávající nerovné postavení upozornit a znovu otevřít znovu potřebnou společenskou diskuzi.

„Homosexualita je sociálně naučená nemorálnost“ Libor Halík, pravoslavný kněz

Ačkoliv se Česká republika ráda chlubí vysokou mírou tolerance a otevřeností vůči LGBT (lesbickým, gay, bisexuálním a transgender) lidem, je evidentní, že rovné postavení je těmto lidem v rámci společnosti stále upíráno (např. odepření institutu manželství, rozdílné zacházení v oblasti rodičovství ad.). Historicky první queer pride, chystaný na poslední červnový víkend do Brna, je proto vítanou událostí, která má na toto přetrvávající nerovné postavení upozornit a znovu otevřít znovu potřebnou společenskou diskuzi.

Bohužel není asi příliš zarážející, že v této diskuzi jistě zazní i zcela nerelevantní a stereotypní názory. Překvapující, až skoro šokující, a rozhodně odsouzeníhodná, je však míra jejich homofobie. Exemplárním příkladem (obávám se, že nikoliv ojedinělým) mohou být fundamentalistické názory  pravoslavného kněze Libor Halíka, zveřejněné v Brněnském deníku 14.4.2008.

Pan Halík zřejmě předpokládá, že diverzita ve společnosti vede k negativnímu myšlení. To, že opak je pravdou, dokazuje právě jeho přemýšlení. Jinak by nemohl směšovat homosexualitu s pedofilií, upírat stejnopohlavním párům právo na rodičovství z důvodu jejich nemorálnosti (jak může sexuální orientace zakládat morálku?) a přisuzovat LGBT lidem konec v pekle. Osobně vidím cestu do pekel spíše v neschopnosti pana Halíka akceptovat jinakost a v jeho chápání netolerance jakožto legitimního názoru. Podobně nebezpečný se mi jeví ovšem i přístup některých médií, která se snaží zachycením různých názorových spekter vyvolat zdání otevřené diskuze. Ve skutečnosti již samotný výběr zpovídaných lidí odráží spíše mediální tendenci k bulvarizaci či skandalizaci tématu, nikoliv k jeho vyváženosti.

Kristýna Ciprová,Gender Studies

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.