PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Flexibilní formy práce: produktivita, ziskovost

Flexibilní formy práce: produktivita, ziskovost

Flexibilní formy práce: produktivita, ziskovost
Flexibilní formy práce nabízejí především lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem zaměstnaných. Z pohledu zaměstnavatele přináší výrazné výhody v podobě vyšší produktivity zaměstnanců a zaměstnankyň, nižších režijních nákladů a také mají přímý vliv na vyšší obrat. Výsledky průzkumu zveřejněné ve studii společnosti Regus prokázaly, že 67 % českých firem se díky flexibilním pracovním postupům zvýšila jejich produktivita a v 63 % firem panuje názor, že přímým důsledkem flexibilních forem práce je vyšší obrat.

Flexibilní formy práce nabízejí především lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem zaměstnaných. Z pohledu zaměstnavatele přináší výrazné výhody v podobě vyšší produktivity zaměstnanců a zaměstnankyň, nižších režijních nákladů a také mají přímý vliv na vyšší obrat. Výsledky průzkumu zveřejněné ve studii společnosti Regus prokázaly, že 67 % českých firem se díky flexibilním pracovním postupům zvýšila jejich produktivita a v 63 % firem panuje názor, že přímým důsledkem flexibilních forem práce je vyšší obrat.

Během průzkumu bylo dotázáno více než 16 000 vedoucích obchodních manažerů a manžerek po celém světě. Jedná se pravděpodobně o první případ, kdy nezávislý průzkum prokázal vztah mezi flexibilními formami práce (z hlediska času a/nebo místa) a vyšší produktivitou/generováním obratu.

Respondenti a respondentky mimo jiné uvedli, že díky různým formám flexibilní práce mají více energie a lepší motivaci (56 % dotázaných), což může být jedním z důvodů, proč jsou produktivnější a generují vyšší obrat. Flexibilní práce zlepšuje pracovní morálku a zdraví pracovníků a pracovnic, proto má důležitou roli jako jeden z nástrojů pro udržení talentů, zároveň představuje pro firmy výborný způsob, jak odměňovat stávající lidské zdroje a lákat nové.

Další zajímavé poznatky této studie:

• 60 % respondentů a respondentek uvedlo, že ve srovnání s dřívější dobou nyní pracují více na cestách.

• 40 % respondentů a respondentek tvrdí, že jejich zaměstnanci a zaměstnankyně se cítí zdravěji díky možnostem flexibilní práce.

• 85 % respondentů a respondentek očekává nárůst počtu lidí, kteří se v určitém okamžiku své kariéry rozhodnou pro práci na částečný úvazek.

• Celosvětově začaly flexibilní práci mnohem více využívat spíše malé firmy než velké. 80 % zaměstnanců a zaměstnankyň malých firem uvádí, že ve srovnání s dřívější dobou jejich podnik nyní pracuje pružněji, zatímco ve velkých firmách toto stanovisko zastává jen 68 % pracovníků a pracovnic.

Mobilní pracující

Díky pokrokům v technologiích a sítích, stejně tak díky zaměstnaným, kteří chtějí dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem, se flexibilní práce stala spíše normou než výjimkou. Průzkum potvrzuje, že flexibilní práce je pro firmy přínosem. Podle firem z celého světa mají flexibilní pracovní postupy přímý vliv na vyšší produktivitu a generování většího obratu.

Lidé také nyní pracují více na cestách, a proto je dostupnost pracovních center v každém městě stále atraktivnějším lákadlem – zvláště pro malé firmy, které se nemohou spolehnout na síť kanceláří mimo své hlavní sídlo.

K těmto výhodám navíc zaměstnanci a zaměstnankyně uvádí, že se cítí zdravěji, mají více energie a lepší motivaci, což znamená, že jsou ve svém zaměstnání šťastnější, loajálnější a existuje mnohem menší pravděpodobnost jejich odchodu. Očekávání a požadavky pracovní síly se mění, práce na částečný úvazek je proto nyní mnohem běžnějším jevem nejen u lidí na volné noze, pracujících matek či pracovníků a pracovnic pokročilejšího věku, ale i u zaměstnanců a zaměstnankyň tzv. generace Y, kteří preferují práci u více zaměstnavatelů najednou.

Pracující matky

Flexibilní pracovní prostředí jsou příležitostí i pro pracující matky, zaměstnavatel tak vyjadřuje pochopení pro problémy, kterým čelí, a otevírá cestu k tomu, aby byly produktivnější a méně stresované při práci. Tento trend byl vnímán u sledovaných podniků, které nabízejí matkám po návratu z MD/RD zkrácený úvazek, rovněž jako účinný nástroj jejich strategie v boji proti finanční krizi. Flexibilní pracoviště jsou řešením, kterým si zaměstnavatelé udrží a mohou přilákat talentované pracující, mimo jiné z řad matek.

Ač jsou výše zmíněné výhody a přínosy flexibilních forem zaměstnání zřejmé, realita je jiná. Z průzkumu společnosti Regus z roku 2011 vyplynulo, že celkem 46 % společností plánovalo najímat zaměstnance a zaměstnankyně, ale pouze 36 % firem oznámilo, že součástí jejich plánu je zahrnout do tohoto objemu také více pracujících matek.

Průzkum ukázal, že mezi menšinou zaměstnavatelů stále panují ohledně pracujících matek obavy: mají údajně nižší pracovní nasazení a jsou méně flexibilní než ostatní zaměstnanci a zaměstnankyně (37 %); mohou krátce po zapracování opustit společnost kvůli případnému dalšímu těhotenství (33 %) nebo jsou jejich znalosti a dovednosti zastaralé (24 %). V České republice se zaměstnavatelé obávají zejména toho, že by matky mohly opustit zaměstnání kvůli dalšímu těhotenství (35 %), menší strach se týká zastaralostí jejich znalostí a dovedností (21 %).

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.