feminismus.czČlánky › ZVEME: Úterky s KJŠ | Praha multikulturní: Příběhy německy mluvících žen

ZVEME: Úterky s KJŠ | Praha multikulturní: Příběhy německy mluvících žen

14. listopad 2023  | Lucie Přibyl
ZVEME: Úterky s KJŠ | Praha multikulturní: Příběhy německy mluvících žen

Srdečně vás zveme na další díl diskuzních večerů Úterky s Knihovnou Jiřiny Šiklové, tentokrát na téma dějin multikulturní Prahy a příběhů německy mluvících žen. Akci pořádáme ve spolupráci s Multikulturním centrem Praha.

České a pražské dějiny 19. a první poloviny 20. století formovalo česko-německé soužití i konflikty. Jakou roli hrála identita genderová v době, kterou tolik určovala identita etnická? Dvě odbornice z Multikulturního Centra Praha představí projekt Praha rozdělená a sdílená – mapu etnicky pestré Prahy a její novou vrstvu věnovanou německy mluvícím ženám. Budeme hovořit o tom, jak si národní hnutí ženy přivlastňovala, ale především o tom, jak boj za ženská, sociální a lidská práva spojoval ženy napříč etnickými skupinami. Představíme české i německé sociálně demokratické političky, nositelky Nobelovy ceny pocházející z Prahy i uprchlice, které Prahu obohatily ve třicátých letech.

Kromě zajímavé debaty se můžete výjimečně těšit také na drobné občerstvení z kuchyně Ethnocateringu, který zaměstnává migrantky z různých koutů Evropy.

 

Kdy: 28. listopadu 2023 od 18:00
Kde: Knihovna Jiřiny Šiklové (Gender Studies, o.p.s.), Masarykovo nábřeží 8, 120 00 Praha 2

Nezapomeňte se včas registrovat zde.

 

Akci pořádáme ve spolupráci s Multikulturním centrem Praha, které je spolupracující organizací v našem projektu "Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové: Po stopách ženské vzdělanosti".

Vstupné dobrovolné.

 

Hostky:

Karina Hoření

Karina Hoření je historička a socioložka a dlouhodobě se zabývá dějinami menšin v Československu. Spolupracuje s Multikulturním Centrem Praha na projektech, které přibližují etnickou pestrost českých zemí v minulosti širokému publiku. V současnosti se věnuje dějinám německé menšiny a vzpomínkám na ni ve svém  výzkumu v severních Čechách v rámci projektu Spectral Recycling na Ústavu slavistiky Polské akademie věd.

 

Zuzana Schreiberová

Zuzana Schreiberová vystudovala bakalářský obor Studium Humanitní vzdělanosti na FHS UK, kde se zabývala současnou pražskou židovskou komunitou. V navazujícím magisterském studiu Obecné antropologie se specializovala na historickou antropologii, narativní analýzu a paměťová studia. Od zaří 2015 se věnuje také pomoci uprchlíkům v rámci Iniciativy Hlavák a dalších dobrovolnických iniciativ. V organizaci koordinovala od března 2016 projekt Praha sdílená a rozdělená a od srpna 2017 je výkonnou ředitelkou a statutární zástupkyní.

 

Moderace: 

Marie Koval

Marie Koval pracuje v Gender Studies, o.p.s. zejména jako orální historička a spravuje archiv Paměť žen a Archiv Elišky Krásnohorské a českého ženského hnutí. Je šéfredaktorkou online magazínu Rovné příležitosti v souvislostech. Vystudovala Public History, Oral History and Community Heritage na University of Huddersfield ve Velké Británii. V současnosti je doktorandkou historické antropologie na FHS UK v Praze a věnuje se dějinám každodennosti a orální historii se zaměřením na politické vězeňkyně 50. a 60. let 20. století a vězeňskou kulturu. Zajímá se o soudobé dějiny, queer aktivismus, hudbu a umění, a prevenci sexuálního násilí.

 

Tato akce se koná v rámci projektu Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové: po stopách ženské vzdělanosti. Projekt „KU-CH2-033 - Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové - po stopách ženské vzdělanosti“ je podpořen Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem prostřednictvím Fondů EHP (Program Kultura).

 

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.