feminismus.czČlánky › Zkušenosti obětí domácího násilí z řad cizinců a cizinek

Zkušenosti obětí domácího násilí z řad cizinců a cizinek

25. leden 2023
Zkušenosti obětí domácího násilí z řad cizinců a cizinek

Stejně jako v běžné populaci i mezi cizinci a cizinkami se případy domácího násilí zkrátka vyskytují. Oproti českým občanům jsou ale svým postavením v řadě ohledů znevýhodněni. Jejich zranitelnost je vyšší z mnoha důvodů. Mohou to být jazykové bariéry, nízké povědomí o právech, sociální izolace či obava ze ztráty pobytového statusu v České republice. Přečtěte si konkrétní zkušenosti na blogu Bez vrásek.

Česká republika nedělá dost ani pro oběti domácího násilí u vlastních občanů. O to horší je situace cizinců a cizinek — neznají svá práva, nemají kontakty, bojí se o děti… Popsány jsou i případy, kdy policie vyslechne jen agresora, protože umí lépe jazyk. Stejně jako v běžné populaci i mezi cizinci a cizinkami se případy domácího násilí zkrátka vyskytují. Oproti českým občanům jsou ale svým postavením v řadě ohledů znevýhodněni. Jejich zranitelnost je vyšší z mnoha důvodů. Mohou to být jazykové bariéry, nízké povědomí o právech, sociální izolace či obava ze ztráty pobytového statusu v České republice. Přečtěte si konkrétní zkušenosti na blogu Bez vrásek. 

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.