PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Ženy v judaismu

Ženy v judaismu

16. zaří 2004  | Gender Studies
Gender Studies o.p.s. si Vás dovoluje pozvat dne 21.9. v 18:00 na přednášku Terezie Dubinové Ženy v judaismu: Ženské zákony – předpisy menstruační čistoty a „spoutaná žena“. Přednáška se koná v knihovně Gender Studies.
Gender Studies o.p.s. si Vás dovoluje pozvat na přednášku
Terezie Dubinové
Ženy v judaismu:
Ženské zákony – předpisy menstruační čistoty a „spoutaná žena“

Judaismus je spíše než náboženstvím životním stylem určovaným náboženským právem. Toto právo vytvářeli muži, přestože se týká jak mužů, tak žen. Příkladem patriarchálního přístupu k ženě jsou zvláště předpisy o menstruační čistotě (nidda) a předpisy o ženě, jejíž manžel zmizel či zemřel beze svědků a neexistují tak důkazy o jeho smrti (aguna).

Mgr. Terezie Dubinová vystudovala kulturologii a hebraistiku na FF UK v Praze, absolvovala kurs moderní hebrejštiny na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Rok pobývala v Izraeli. V roce 1997-98 vyučovala biblickou hebrejštinu na Husitské teologické fakultě UK v Praze.V letech 1998-2004 je na rodičovské dovolené se dvěma dcerami. Od roku 2002 se věnuje přednáškové činnosti v jičínském regionu, spoluzakládala občanské sdružení Baševi, které pečuje o synagogu a židovský hřbitov v Jičíně. Od října 2005 zahajuje tříleté doktorandské studium na FF UK – obor hebraistika.

Úterý 21. září 2004 od 18. hodiny.
Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2, 120 00.

Místo si můžete rezervovat na: 2 24 91 56 66, gender.media@ecn.cz. Místa jsou rezervována do 18 hodin.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.