PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Ženy v evropském parlamentu

Ženy v evropském parlamentu

21. zaří 2004  | Pavla Frýdlová
Je jistě potěšující, že z nově zvolených poslanců Evropského Parlamentu tvoří 30,33% ženy. Ale mezi 20 předsedajícími výborů EP jsou jen 3 ženy.

Frakce zelených v Evropském parlamentu vydává pravidelný bulletin EU-FrauenNews. Jeho poslední číslo je věnováno volbám do evropského parlamentu a zastoupení žen v nových komisích v Bruselu.

Je jistě potěšující, že z nově zvolených poslanců Evropského Parlamentu tvoří 30,33% ženy. Ale mezi 20 předsedajícími výborů EP jsou jen 3 ženy. Navíc je v této souvislosti víc než kontroverzní volba Slovenky Anny Záborské jako předsedkyně ženské komise.

222 z 732 nově zvolených evropských poslanců jsou ženy, čímž se zastoupení žen v evropském parlamentu zvýšilo z 27,92% na 30,33%. Následující graf ukazuje názorně zastoupení jednotlivých zemí. Česká republika je mezi nově přistupujícími zeměmi na druhé nejnižší příčce tohoto žebříčku (za Polskem), kromě Kypru a Malty, které do Bruselu nevyslaly jedinou ženu. Jaký je to rozdíl proti Švédsku, které má větší zastoupení žen než mužů!

Podíl poslankyň v Evropském parlamentu

Pouze tři ženy jsou v čele parlamentních výborů:

- sociální demokratka Perevench Beres z Francie v čele hospodářského výboru
- Italka Luisa Morgantini za konfederaci evropské levice v čele rozvojového výboru
- křesťanská demokratka Anna Záborská ze Slovenska v čele výboru pro práva žen a rovnost pohlaví

Anna Záborská byla zvolena přes protesty mnoha poslanců, především právě z řad evropských zelených. Četné protesty přišly do Brusely i ze Slovenska, kde různá sdružení a občanské iniciativy protestovaly proti jejím nominaci na tuto funkci. Důvodem bylo její opakované vyjádření ve slovenském tisku, že homosexualita je "zdravotní defekt" a její strana má pochybnosti, zda homosexuálové smějí být připuštěni k práci učitelů. Tato prohlášení jsou v přímém rozporu s evropskými antidiskriminačními liniemi. Záborská se rovněž vyjádřila proti beztrestnosti potratů. Evidentně bude ve svém výboru prosazovat místo ženské politiky politiku rodinnou.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.