feminismus.czČlánky › Ženy do politiky patří

Ženy do politiky patří

3. listopad 2004  | Alena Králíková
Ženy do politiky patří
Starostkou města Sušice, které se honosí označením „brána Šumavy“ a je snad všem známé jako někdejší „hlavní město“ zápalek, je žena, která již šest let dokazuje, že i žena může být schopnou političkou a stát v čele města. Vzhledem k tomu, že politické strany se příliš nezabývají tím, že by snad na kandidátních listinách ženy měly být zastoupeny v alespoň relativně vyrovnaném počtu v poměru k počtu mužů, je skoro až zázrak, že JUDr. Jiřina Rippelová je na kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji již na 3. místě. Nepochybně to do velké míry dokazuje, že ji muži – kolegové ve straně – respektují natolik, že se odhodlali postavit ji tak vysoko a nepreferovali někoho z dlouhého seznamu mužů.
Těsně před volbami jsme ji i proto oslovily s několika otázkami…
Starostkou města Sušice, které se honosí označením "brána Šumavy" a je snad všem známé jako někdejší "hlavní město" zápalek, je žena, která již šest let dokazuje, že i žena může být schopnou političkou a stát v čele města. Vzhledem k tomu, že politické strany se příliš nezabývají tím, že by snad na kandidátních listinách ženy měly být zastoupeny v alespoň relativně vyrovnaném počtu v poměru k počtu mužů, je skoro až zázrak, že JUDr. Jiřina Rippelová je na kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji již na 3. místě. Nepochybně to do velké míry dokazuje, že ji muži - kolegové ve straně - respektují natolik, že se odhodlali postavit ji tak vysoko a nepreferovali někoho z dlouhého seznamu mužů.
Těsně před volbami jsme ji i proto oslovily s několika otázkami…

Co vás přivedlo k rozhodnutí "jít do politiky" a aktivně se podílet na rozhodování týkajícího se sušického regionu?
Do politiky jsem vstoupila již před 6 roky. Od té doby vykonávám funkci starostky města Sušice a 4 roky jsem pracovala jako krajská zastupitelka v zastupitelstvu Plzeňského kraje. Mé rozhodnutí bylo tehdy i dnes motivováno snahou ovlivnit dění věcí veřejných nejen kritizováním u televizní obrazovky či kritikou některých novinových článků. A pokud se týká té regionální politiky, ta už patří k té komunální. Jedná se o možnost ovlivnit rozvoj území ve kterém lidé žijí.

Jaké máte představy o své politické účasti na krajské úrovni? V jakých oblastech byste se chtěla zejména angažovat?
Představy mám samozřejmě ty nejlepší možné. Samozřejmě všechno bude záviset na výsledku voleb. Já osobně bych se chtěla věnovat práci a celé té široké oblasti rozvoje cestovního ruchu, případně pracovat v oblasti majetkové. Povoláním jsem právnička a před vstupem do politiky jsem pracovala jako právník katastrálního úřadu. Přechod do politiky pro mě nebyl vůbec jednoduchý. Měla jsem zpočátku obavy, zda budu dostatečně kompetentní tak náročnou práci vykonávat. Ale život člověka naučí a musím říci, že i má profese mi v tomto pomohla. Orientace v zákonech, smluvních ujednání je pro starostu dobrou průpravou.

Jak na základě svých zkušeností hodnotíte úroveň účasti žen v politice? Jak se za posledních 10 let změnila?
Myslím si, že v politice by mohlo působit žen více. Říkám, že ženy do této práce vnáší i trošku ženské intuice a srdce. Nikdy jsem se nesetkala u svých kolegů s nějakým osočením, které se občas někdy vůči ženám používá. Já tvrdím, že ženy do politiky patří. Samozřejmě musí mít dobré rodinné zázemí a velmi tolerantního manžela.

Sledujete vývoj diskuse o novele volebního zákona? Jaký je váš názor na kvóty na kandidátních listinách?
Přiznám se, že vývoj diskuse o novele volebního zákona v poslední době nesleduji dostatečně. Názor na kvóty- pokud existují nemám nic proti nim.

Jaké současné političky si nejvíc vážíte?
Tvrdím, že rozumná ženská se s rozumnou ženskou vždycky domluví. Vážím si těch političek, které jsou odborně zdatné a svoji práci dělají s nasazením a pro lidi, které zastupují. Nemám ráda takové ty ukřičené diskutérky, které se - hlavně v Poslanecké sněmovně - uchylují z nedostatku argumentů k vulgarizmům a ideologie je pro ně nade vše.

Jak se vám daří slaďovat svou práci s rodinným životem? Jak vaše vytížení hodnotí vaše rodina? Jak je vnímáte vy sama?
Mám téměř dospělé, studující 2 syny, které už mámu zdaleka tak nepotřebují jako v dětském věku. Manžel už se vzdal společných večerů a mnohdy víkendů a je tolerantní. I když někdy mu dělá problém doprovázet mě do společnosti, kde jsou jemu neznámí lidé. S manželem jsme oba členy ČSSD, takže náš pohled na politické dění je velmi podobný, což jsem ráda. Mé vytížení: už jsem si tak zvykla na lidi a na svoji práci, kterou mám ráda, že by mi určitě chyběla. To víte, že někdy mám chuť se vším seknout, a říkám si, zda je mi to zapotřebí, ale to zase rychle přejde, když člověk zjistí, že se něco dobrého zadařilo, někomu mohl pomoci.

Děkuji.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.