PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Zdražení dámských hygienických potřeb

Zdražení dámských hygienických potřeb

23. duben 2004  | Tony Pad
Blíží se doba, kdy vstoupíme do Evropské unie. Než se tak stane, naše vláda a parlament chystá řadu opatření, mezi jinými i změnu DPH. Při této příležitosti se rozhoduje, které výrobky a zboží zůstanou ve snížené sazbě, a které přeřazením do základní sazby podraží.

Petice:

Vážení,

blíží se doba, kdy vstoupíme do Evropské unie. Než se tak stane, naše vláda a parlament chystá řadu opatření, mezi jinými i změnu DPH. Při této příležitosti se rozhoduje, které výrobky a zboží zůstanou ve snížené sazbě, a které přeřazením do základní sazby podraží. Snaha je taková, aby zboží, které je nedílnou součástí života zůstalo v sazbě snížené. Ne vždy se to však podaří a takovéto zboží je přeřazeno do základní sazby. Tak tomu je i dámských hygienických potřeb. Otázkou zůstává, proč se to stalo? Cožpak žena si může vybírat, jesti bude menstruovat nebo ne? Pro ženu jsou dámské hygienické potřeby stejně tak nepostradatelné jako rohlík a chleba. Proč se má stát menstruující žena něčím vyjímečným a dámské hygienické potřeby pro ni luxusním zbožím? Proč mají menstruující ženy doplácet na neschopnost vlády vyvést tuto zemi z finanční krize jiným způsobem?

Zamysleme se, prosím, nad vzniklou situací a spojme své síly a zkusme pro ženy tuto nepříznivou situaci ještě zkusit zvrátit tak, aby dámské hygienické potřeby zůstaly ve snížené sazbě DPH. Akci podporuje velká části populace, která z různých důvodů dámské hygienické potřeby používá.

Pro představu jsou uvedeny výsledky malé ankety žen i mužů na téma chystaného zdražení dámských hygienických potřeb.

Výsledky ankety se vztahují ke dni 7.4.2004. Ankety se k uvedenému dni zúčastnilo 315 osob, z toho 47 žen a 268 mužů. A výsledek? Téměř 75% žen a více jak polovina mužů je proti zdražení.

Tato petice byla odeslána na vědomí následujícím výrobcům a dovozcům:
- Always
- Libresse
- Hartmann-Rico
- Kotex
- Helen-Harper
- Moracel
- Carefree
- Tampax
- O.B.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.