feminismus.czČlánky › Vzděláním k genderové rovnosti

Vzděláním k genderové rovnosti

21. listopad 2004  | Gender Studies
Pod tímto názvem se skrývá nová série přednášek, které aktivisti a aktivistky ženské skupiny připravili zejména pro střední školy a 8. a 9. třídy škol základních. Součástí našeho projektu je i nová publikace - Průvodce na cestě k rovnosti žen a mužů - informační brožurka, která shrnuje základní genderová témata a slouží nejen jako podklad či pracovní sešit k přednáškám, ale též jako soubor základních informací a je vhodná pro každého/každou, kdo se o daná témata zajímá. Brožurka je proto využitelná nejen pro studenty a studentky, ale též širší veřejnost a zejména pro pedagogické pracovníky a pracovnice jako podklad pro vlastní práci a informovanost.
Pod tímto názvem se skrývá nová série přednášek, které aktivisti a aktivistky ženské skupiny připravili zejména pro střední školy a 8. a 9. třídy škol základních. Tématy přednášek jsou :
1. Genderové stereotypy - úvod do problematiky, základní pojmy a východiska, historie ženského hnutí, překonávání genderových stereotypů
2. Rovné příležitosti žen a mužů - úvod do problematiky, rovné příležitosti pohlaví v zaměstnání, rodině, vzdělání a politice, obrana proti diskriminaci
3. Násilí na ženách - základní východiska, seznámení s problematikou nejčastějších forem (domácí násilí, obchod se ženami, znásilnění, ženská obřízka), prevence, možnosti obrany a pomoci.
Tyto přednášky se mohou ve školách uskutečnit jednotlivě nebo jako cyklus, který podá studentům a studentkám ucelený přehled o problematice ženských práv a rovnosti žen a mužů. Stejně tak se na nás mohou obrátit jednotlivé osoby, které by měli zájem zorganizovat přednášku či přednášky pro širší veřejnost v knihovnách, klubech a dalších místech.
Součástí našeho projektu je i nová publikace - Průvodce na cestě k rovnosti žen a mužů - informační brožurka, která tato tři témata shrnuje a slouží nejen jako podklad či pracovní sešit k přednáškám, ale též jako soubor základních informací a je vhodná pro každého/každou, kdo se o daná témata zajímá. Brožurka je proto využitelná nejen pro studenty a studentky, ale též širší veřejnost a zejména pro pedagogické pracovníky a pracovnice jako podklad pro vlastní práci a informovanost. Obsahuje výčet základních dat a souvislostí, cvičné otázky, příklady a citáty k zamyšlení, praktické odkazy na adresy různých organizací, literaturu apod. Na školách pro studující a učitele/ky bude distribuována zdarma, pro ostatní za symbolických benefičních 10 Kč, které budou použity na dotisk našich feministických letáků.
Máte-li o přednášky či novou publikaci zájem, neváhejte se nám ozvat!

Zdroj: Nesehnutí - Ženská práva jsou lidská práva

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.