feminismus.czČlánky › Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie

Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie

Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie

Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie ukazuje pohled na dějiny Prahy skrze místa spojená s českým ženským hnutím a skrze příběhy žen, které nám v minulosti prošlapávaly cestu v oblastech, které nám již dnes přijdou samozřejmé. Ženy jako Karolina Světlá, Eliška Krásnohorská, Františka Plamínková, Karla Máchová, Albína Honzáková či Anna Rypáčková bojovaly za volební právo žen, za možnost studovat a pracovat, za důstojnou odměnu a sociální spravedlnost. Jejich činy měly dopady na celou společnost, přitom jejich jména a příběhy zůstávají často málo známé. Nechte se díky nim vtáhnout do příběhu feministické Prahy i vy a projděte si expozici do 18. dubna v Kampusu Hybernská!

Výstava Praha feministická přibližuje konkrétní místa a domy v Praze, okolo kterých chodíme běžně do školy, do práce nebo na kávu, ale často nevíme, že se tam odehrávaly zásadní milníky feministické historie, která nás ovlivňuje dodnes. Jedná se třeba o Dům U Halánků (dnešní Náprstkovo muzeum), budovu Ženského výrobního spolku českého v Resslově ulici, dívčí gymnázium Minerva, spolkový dům Ženského klubu českého v ulici Ve Smečkách nebo naši Knihovnu Jiřiny Šiklové a byt Jiřiny Šiklové v Klimentské ulici, kde byla založena i naše organizace Gender Studies. Jsou zde také vystaveny cenné materiály z našeho Archivu Elišky Krásnohorské, včetně fotoalba z osobní pozůstalosti Elišky Krásnohorské či originálů dopisů z vězení Jiřiny Šiklové, které psala své mamince na počátku 80. let z Ruzyně, kde byla vězněná za pašování literatury. Životu Jiřiny je věnována celá místnost s názvem Budoár Jiřiny Šiklové, kde najdete i další zajímavé archiválie z její osobní pozůstalosti, včetně vložky z doby socialismu nebo ukázky pašovacího kabátu, který je v současnosti uložen v depozitáři Národního muzea.

Výstavu prolíná i série tří videí, k digitální mapě Praha feministická, k online encyklopedii významných žen a také prohlídka Jiřinina bytu v Klimentské s rozhovorem s jejím synem Janem Šiklem a spoluzakladatelkou Gender Studies a první knihovnicí Janou Hradilkovou. Naleznete zde také pozvánku na feministickou procházku Prahou (pro školy i veřejnost) ve formě pátrací hry Stopujeme ženy naší historie – pokud vás procházka zaujala, neváhejte se nám ozvat na marketa.stepanova@genderstudies.cz.

Kromě toho vás výstavou provede také fiktivní postava Anička Kovářová spolu s ženami své rodiny – na pozadí svého příběhu vás vtáhne přímo do dění feministické Prahy na přelomu 19. a 20. století, první republiky, disentu či počátků knihovny Gender Studies. Příběh Aničky Kovářové je k dispozici jak v tištěné, tak v audio podobě (pro audio nahrávku si buď vezměte vlastní sluchátka, nebo si je můžete zapůjčit přímo na místě). 

V rámci výstavy vás také zveme k zapojení do mapy současné Prahy, kam můžete přišpendlit stopu vlastní feministické historie a nechat nám zde vzkaz s osobním příběhem (třeba kde a kdy jste se účastnily*i prvního Pridu, kde jste četly*i feministickou knihu, která vás zásadně ovlivnila a jaká to je, nebo na jaké první demonstraci k MDŽ jste poprvé držely*i megafon apod.).

Skrze osudy vybraných domů a osobností výstava přibližuje historii feministické Prahy a dějin českého ženského hnutí, které bojovalo za důstojnější a rovnoprávěnější život žen. A jelikož je úsilí za rovnoprávnost stále potřeba, můžeme i v 21. století na mapě ukázat, že Praha byla, je a bude FEMINISTICKÁ, a máme na co navazovat. Začtěte se (a zaposlouchejte) do jejího příběhu i vy!

Na výstavu můžete vzít také anglicky mluvící kamarádstvo, stačí naskenovat QR kódy na výstavních panelech, kde si mohou feministické texty přečíst v anglickém překladu.

Výstava trvá do 18. 4. 2024 v Kampusu Hybernská, budova 3A (stačí projít průjezdem kolem vrátnice vpravo a vyjet do 3. patra, příp. nahoře zazvonit na Hyb4City). Výstavu je možné si prohlédnout od pondělí do pátku mezi 9 a 18 h (kdybyste se náhodou nedozvonily*i, je možné si na recepci půjčit klíče).

Byly*i jste už na výstavě? Jak se Vám líbila? Zanechte nám vzkaz a zpětnou vazbu v tomto krátkém formuláři!

Více ve Facebookové události nebo na https://zenymohou.cz/ a https://genderstudies.cz/

Foto: Martina Adlerová

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.