feminismus.czČlánky › Vyšlo nové číslo zpravodaje Rovné příležitosti v souvislostech na téma Gender, odboj a rezistence

Vyšlo nové číslo zpravodaje Rovné příležitosti v souvislostech na téma Gender, odboj a rezistence

1. červenec 2022
Vyšlo nové číslo zpravodaje Rovné příležitosti v souvislostech na téma Gender, odboj a rezistence
Téma aktuálního čísla vychází z potřeby reflexe současného dění na Ukrajině, z přemýšlení nad genderovými aspekty válečných konfliktů, mírových iniciativ či opomíjených aspektů historie.

bell hooks říká, že „jedním z nejdůležitějších způsobů, jak si udržet a zachovat sami sebe, je vytváření komunit rezistence (komunit odporu), míst, kde víme, že nejsme sami”. Rezistence je tedy hybnou silou aktivismu a změny, vyjádřením nesouhlasu, základním způsobem přežití a procesem hledání vlastní i kolektivní síly. V tomto čísle bychom rádi*y zviditelnili*y odolnost a sílu těch, kteří*které mají odvahu k různým formám odporu.

Přečtěte si o roli žen v odboji a aktivismu, o mírových protestech Žen v černém, o genderových aspektech války, dějin a o tom, jak se o nich (ne)mluví v učebnicích. Spoustu dalšího hutného i lehčího čtení najdete v aktuálním čísle našeho čtvrtletníku.

Přejeme podnětné čtení a krásné, solidární léto.

 

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.