feminismus.czČlánky › Velká Británie: Podniky si váží starších zaměstnanců

Velká Británie: Podniky si váží starších zaměstnanců

5. listopad 2004  |  Britské listy
Velká Británie: Podniky si váží starších zaměstnanců
Mnoho britských podniků zjišťuje, že je pro ně cenné zaměstnávat starší lidi. "Komerčně pro nás dává smysl zaměstnávat starší pracovníky," konstatoval Keith Astill, šéf personálního oddělení stavební spořitelny Nationwide Building Society. "Každoročně ušetříme přibližně 5 milionů liber (250 milionů Kč) tím, že si udržujeme zaměstnance na vyšších postech. Starší lidé projevují podniku větší loajalitu a často působí v dané funkci daleko důvěryhodněji než mladí." bl

Poskytnuto s laskavým svolením serveru Britské listy (www.blisty.cz)

Mnoho britských podniků zjišťuje, že je pro ně cenné zaměstnávat starší lidi. "Komerčně pro nás dává smysl zaměstnávat starší pracovníky," konstatoval Keith Astill, šéf personálního oddělení stavební spořitelny Nationwide Building Society. "Každoročně ušetříme přibližně 5 milionů liber (250 milionů Kč) tím, že si udržujeme zaměstnance na vyšších postech. Starší lidé projevují podniku větší loajalitu a často působí v dané funkci daleko důvěryhodněji než mladí."

V dnešní Británii je to především sektor finančnictví a maloobchodu, kdo intenzivně využívá zaměstnanců starších padesáti let. Na starší generaci se ve svých nedávných kampaních, jejichž cílem bylo získat nové pracovníky, zaměřily supermarkety ASDA a B and Q. Ve snaze získat větší množství starších zaměstnanců jim ASDA nabízí každoročně tři měsíce neplacené dovolené (říká se tomu neformálně "Benidorm leave" - dovolená pro pobyt ve Španělsku). ASDA zaměstnává 17 000 osob starších padesáti let, 20% z 30 000 zaměstnanců supermarketu B and Q je starších padesáti let.

Ne všude je pro starší pracovníky lehké se prosadit, avšak poměry se mění. Některé firmy nyní nabízejí zaměstnancům otevřené smlouvy, v jejichž rámci mohou pracovat až do 70 let. Mezi další velké a známé firmy, které tvrdí, že se při vyhledávání nových pracovníků zaměřují na schopnosti lidí bez ohledu na jejich věk, patří British Telecom, GlaxoSmithKline, Co-operative Bank, Marks & Spencer a banka Barclays.

V Británii existuje organizace Employers Forum on Age, která prosazuje zájmy starších zaměstnanců v podnicích. 24. listopadu 2004 se v Londýně bude konat její výroční konference. 1. října 2006 vejde v Británii v platnost zákon, který zakazuje věkovou diskriminaci v zaměstnání podle Evropské směrnice pro zaměstnanost.

Pracujte do 70 let a dostanete od vlády 30 000 liber
Britská vláda bude naléhat na zaměstnance, aby odložili odchod do důchodu až do 70 let za jednorázovou finanční odměnu ve výši 30 000 liber (1,5 milionů Kč). Toto opatřením je vedeno snahou vyřešit hrozící krizi penzijního systému. Ministři jsou znepokojeni zjištěním analýzy, podle níž hrozí milionům lidí ve stáří chudoba v důsledku krize britského důchodového systému. Komise pro důchody, jejímž šéfem je Adair Turner, bude varovat, že rozdíl mezi tím, co by si lidé měli šetřit na důchod, a co si skutečně ušetřili, je daleko větší, než se očekávalo.

Problém je možno vyřešit třemi způsoby: zvýšením daní a vyplácením vyšších státních důchodů; přesvědčením lidí, aby si ukládali na důchod vyšší částky než dosud; anebo přesvědčením pracovníků, aby odešli do důchodu později.

Očekává se, že Alan Johnson, nový ministr práce a důchodového zabezpečení, připraví projekt, v jehož rámci budou finančně odměněny osoby, které se rozhodnou jít do důchodu později než je dosavadní věk odchodu do důchodu, tedy 65 let pro muže a 60 let pro ženy. Připravuje se nový penzijní zákon, podle nějž budou moci lidé rozhodnout odložit vyplácení penzí s tím, že až jim je stát konečně začne vyplácet, dostanou na začátku svého důchodu jednorázovou finanční odměnu. Odloží-li muž odchod do důchodu o rok, dostane 5000 liber, o dva roky, dostane 11 000 liber, a za pětiletý odklad dostane 30 000 liber. Systém má být zaveden příští rok.

Britské listy jsou internetovým deníkem o všem, o čem se v České republice příliš nemluví - www.blisty.cz, ISSN 1213-1792. __________________________________________________________________________________________________________________

Zdroje: Britský vládní úřad pro podporu starších zaměstnanců Age Positive
http://observer.guardian.co.uk/cash/story/0,,851239,00.html
http://www.fiftyon.co.uk/frameset.asp
http://www.blisty.cz/2004/10/12/art20097.html
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2004/10/11/npens11.xml&sSheet=/portal/2004/10/11/ixportal.html,12.10.

Další odkazy:
http://www.neww.org.pl/en.php/news/news/1.html?&nw=364&re=1

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.