Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Večer na téma… Ženy Jednoho světa (18.4.2004, ČT 2, 20,00hod)

Večer na téma… Ženy Jednoho světa (18.4.2004, ČT 2, 20,00hod)

16. duben 2004  |  ČESKÁ TELEVIZE
Česká televize ve svém Večeru na téma…Ženy Jednoho světa uvádí finský dokument Hodné holky a italský dokument Děti nenávisti, filmy, které byly uvedeny na festivalu Jeden Svět v minulých dvou ročnících. I premiéra filmu Jasminy Blaževič Co všechno jim ještě můžeme udělat? vychází z festivalových snímků, dokumentární záběry jsou pak doplněny autentickou českou zkušeností. Ve snímku vystupují Tereza Porybná - Jeden svět, Alena Králíková a Lenka Simerská – Gender Studies, Branislava Vargová – Rosa, Marcela Linková – Sociologický ústav AV ČR, Petra Burčíková – La Strada, Michaela Pučeková a Barbara Resnerová – Amnesty International. Celý večer uvede čerstvý dokument mladého českého dokumentaristy Tomáše Kudrny To všechno z lásky … o podobách domácího násilí v Čechách.
Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pořádaný o.p.s. Člověk v tísni, společností při České televizi, se snaží kriticky nahlížet na stav současného světa a je věnován svobodě, spravedlnosti a lidské důstojnosti. Nenabízí však jednoduché a laciné otázky, ale nabourává předsudky, zesměšňuje hloupost, odhaluje zločiny, upozorňuje na nepravosti, rozšiřuje obzory a oslovuje silnými příběhy. Jeden svět zdaleka není jen o politicích, finančnících a generálech, ale také o skutečně inspirujících lidech, kteří se vzpírají násilí, nesvobodě a nespravedlnosti. Jeden svět je zároveň přehlídkou skvělé filmařiny. Za pět let své existence se Jeden svět stal největším a nejprestižnějším lidskoprávním festivalem v Evropě. Jeho šestý ročník proběhne 14.-22. dubna 2004 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni a 26.-30. dubna 2004 v dalších jedenácti regionálních centrech ČR. Letošní ročník nabídne 140 filmů prezentujících světovou a domácí dokumentární tvorbu. (www.jedensvet.cz).

Součástí festivalu je vždy i sekce, která mapuje úděl žen. Česká televize ve svém Večeru na téma…Ženy Jednoho světa uvádí finský dokument Hodné holky a italský dokument Děti nenávisti, filmy, které byly uvedeny na festivalu JS v minulých dvou ročnících. I premiéra filmu Jasminy Blaževič Co všechno jim ještě můžeme udělat? vychází z festivalových snímků, dokumentární záběry jsou pak doplněny autentickou českou zkušeností. Ve snímku vystupují Tereza Porybná - Jeden svět,Alena Králíková – Gender Studies,Branislava Vargová – Rosa,Marcela Linková – Sociologický ústav AV ČR,Petra Burčíková – La Strada,
Michaela Pučeková a Barbara Resnerová – Amnesty International
Celý večer uvede čerstvý dokument mladého českého dokumentaristy Tomáše Kudrny To všechno z lásky … o podobách domácího násilí v Čechách.

To všechno z lásky…
Film režiséra a kameramana Tomáše Kudrny představuje tři paralelní příběhy - v prostých, ale unikátních záběrech "mluvících hlav" se na kameru zpovídají tři ženy. Vyprávějí, jací byli jejich partneři šaramantní, tolerantní a milí. Vyprávějí, jak je postupně začali izolovat od jejich kamarádů a přátel. Vyprávějí, jak je poprvé jejich milý uhodil. Vyprávějí, kam až vedlo tělesné i psychické ponižování. Vyprávějí, jak se snažili ze vztahu utéci. Prostota výpovědí je vyvážena sugestivním nábojem otřesných zážitků, kterých často byly přítomny i děti. Divákovi se nutně musí při sledování tohoto filmu odvíjet osobní příběh jeho vlastní tolerance a vztahů.
Scénář a režie: Tomáš Kudrna
Repríza, 28 min
Co jim ještě můžeme udělat?
Podle nejnovějších zpráv Amnesty International každá třetí žena na světě zakusí na sobě alespoň jednou za život vážné násilí…
Dokument Jasminy Blaževič „Co jim ještě můžeme udělat?“ chce za pomoci ukázek z vynikajících dokumentárních filmů, které byly uvedeny v průběhu let na festivalu Jeden svět, předvést rozsah a formy násilí páchaného na ženách. Jde přitom často o zločiny, které ani nejsou vnímány jako zločiny, nýbrž jako odlišnosti různých kultur a zvyků - anebo jako sociální problém, který nelze řešit.
Námět a scénář: Jasmina Blaževič.
Premiéra,28 min

Hodné holky
Pohledy na osudy tří žen různého věku. Žijí ve Finsku, všechny od narození dělají všechno správně, nicméně, když samy pro sebe hodnotí svůj život, docházejí k nulovému výsledku…
Finský dokument z roku 2000 o sebetrýznění a hledání vlastní identity.
Režie: Hanna Miettinen
Premiéra,52 min

Děti nenávisti
„ Děti,které jsme si představovaly ve svých tělech, byli nepřátelé, kteří v nás rostli…“
Během války v Bosně a Kosovu bylo na 30 tisíc žen znásilněno. Výpovědi šesti z nich, které se musely vyrovnat nejen s těžkým válečným traumatem, ale i s početím „dítěte“ nenávisti.
Italský dokument autorky Marielly Crocelly z roku 2001, oceněný řadou cen.
Premiéra, 40 min

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.