PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Úterky s gender - podzim 2003

Úterky s gender - podzim 2003

25. zaří 2003  | Gender Studies
Gender Studies, o. p. s. Vám představuje nový program cyklu Úterky s gender 2003 na téma Feminismy. Přednášky se konají vždy v úterý od 18hod v prostorách knihovny Gender Studies, o. p. s. - Gorazdova 20, 120 00 Praha 2.

Úterky s Gender

PODZIM 2003

Feminismy

7.10., úterý v 18,00 hod: "Zobrazení ženy na indickém subkontinentu."

Mgr. Hana Waisserová, Mgr. Hana Waisserová se ve své přednášce zaměří na postavení žen v indické rodině a společnosti. Hlavními tématy budou: 1. Historické postavení ženy v závislosti na náboženství, kultuře, kastě, ekonomické situaci; násilí na ženách. 2. Žena a její postavení a funkce v indické rodině; práva a povinnosti žen: psaná a nepsaná. 3. Předem domluvený sňatek; okolnosti sňatku. 4. Žena uctívaná a vážená: žena bohyně, žena obávaná. 5. Vývoj ženského hnutí v Indii. Své poznatky a zkušenosti si přivezla ze svého tříletého pobytu v Indii.

21.10, úterý v 18,00 hod: "'Směj se, dívko, jsi-li chytrá.' Minerva a cesta českých žen k univerzitnímu vzdělání."

Mgr. Markéta Hanzalová-Náprstková nám představí počátky prvního dívčího gymnázia ve střední Evropě - Minerva. Toto gymnázium bylo založeno v Praze v roce 1890 zásluhou Elišky Krásnohorské.

4.11., úterý v 18,00 hod:"Feminismus a liberalismus."

Doc. Pavel Barša, PhD. - působí na Středoevropské univerzitě v Budapešti, Ústavu politologie FF UK a Katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy University. Zaměřuje se na oblast politické filozofie, moderní politické teorie a teorie multikulturalismu. Ve své knize "Panství člověka a touha ženy: Feminismus mezi psychoanalýzou a postrukturalismem" představuje feminismus jako jednu z variant kritiky moderního humanismu.

18.11., úterý v 18,00 hod: "Normativní modely literární ženy v kontextu bengálského modernismu."

PhDr. Blanka Knotková - působí v Centru genderových studií Filosofické fakulty University Karlovy. V přednášce bude vycházet ze své studie "Metaphorization or Demystification of Woman in Modern Bengali Male Poetry." Zaměří se na literární teoretičky Annis Pratt, Helen Cixous a Elaine Showalter a ukáže na konkrétním kontextu bengálské literatury modelovou klasifikaci ženské literární hrdinky v mužských textech.

2.12., úterý v 18,00 hod: "Ve jménu přirozenosti: ženská identita mezi osvícenskou vědou, občanským právem a oddělenými sférami."

Mgr. Daniela Tinková, PhD. - působí v Centru genderových studií FF UK a na Fakultě humanitních studií UK. Ve své přednášce se zaměří na tři hlavní problémy: 1. Nové pojetí femininity/maskulinity v osvícenském myšlení - na jedné straně myšlenka rovnosti ("duch je bezpohlavní"), na straně druhé i medicínou ovlivněné teorie odlišné "přirozenosti" u muže a ženy, která je především či výlučně určena mateřskou rolí. 2. Dopad teorie těchto "přirozených" rolí na občanské právo (srovnání Francie - revoluční a napoleonské - s tehdejším Rakouskem). 3. Důsledky těchto "modernizačních" změn, "oddělené sféry" 19. století a srovnání s dobou předosvícenskou a předrevoluční.

Přednášky se konají v prostorách knihovny Gender Studies, o. p. s. - Gorazdova 20, 120 00 Praha 2.

Rezervace: 2 24 91 56 66, gender.media@ecn.cz.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.