PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › „Tento měsíc menstruuji“: prodloužení termínu do konce května

„Tento měsíc menstruuji“: prodloužení termínu do konce května

12. květen 2003  |  www.feminismus.cz
„Tento měsíc menstruuji“: prodloužení termínu do konce května
foto: www.yahoo.com
VÝZVA k přihlášení výtvarných/publikačních projektů pro připravovanou interdisciplinární a intermediální výstavu a doprovodné akce pod názvem „Tento měsíc menstruuji“. Vybrané projekty budou vystaveny a následně publikovány v katalogu/sborníku. Návrhy projektů odesílejte na e-mailovou adresu: gender@ecn.cz nebo poštou na Gender Studies, o.p.s., Gorazdova 20, 120 00 Praha 2.
Termín odevzdání prodlužujeme o dva týdny, nyní do 31. května 2003.
VÝZVA k přihlášení výtvarných/publikačních projektůpro připravovanou interdisciplinární a intermediální výstavu a doprovodné akce pod názvem

„Tento měsíc menstruuji“

„Když se mluví o ženách, člověk má pocit, jako by to* ani nebylo.“
*menstruace

Cílem projektu „Tento měsíc menstruuji“ je přiblížit veřejnosti ženské tělo z té nejintimnější blízkosti a v souvislosti s každodenními prožitky, které ženy duševně, historicky, tělesně i společensky spojuje napříč časem.
Koncepce a způsob zpracování autorských nápadů jsou volné - od videoprojekce a internetu přes texty, obrazy, malby, fotografie, koláže, instalace a plastiky až po pohybovou a hudební performance.
V souvislosti s projektem se nabízejí mimo jiné následující témata: cykličnost s vazbou na ženské tělo, vztah náboženství k cykličnosti života ženy, menstruace a ženská identita, rozdílné ženy z různých kultur a jejich vnímání ženství a svého těla, česká historie používání hygienických potřeb (vložek, tampónů), ekonomický a ekologický aspekt. Do jaké míry jsou na menstruujících ženách závislá různá odvětví ekonomiky, farmaceutický průmysl, jaký ekologický dopad má používání hygienických potřeb na jedno použití? Kolik investují ženy do neviditelnosti a udržení neviditelnosti menstruace (finančně, energeticky)? Jaké jsou alternativní možnosti – hygienické potřeby, medicína.

K účasti zveme ženy a muže s projekty zejména z těchto oborů:
· výtvarných a jiných umění
· filosofie
· sociologie
· antropologie
· historie a teorie umění a kultury
· etnologie
· architektura

V rámci projektu „Tento měsíc menstruuji“
· bude uspořádána výstava
· bude publikován katalog vystavených děl a sborník textů
· proběhnou doprovodné akce

Vybrané projekty budou vystaveny a následně publikovány v katalogu/sborníku.
Návrh Vašeho projektu by měl zejména obsahovat koncept – popište stručně, co zamýšlíte vytvořit, nebo o čem chcete psát a proč, a způsob realizace Vašeho projektu. Uveďte kontakt (jméno, adresa, tel/mobil, e-mail).
Autoři a autorky vybraných projektů budou kontaktováni v průběhu června.

Návrhy projektů odesílejte
na e-mailovou adresu: gender@ecn.cz
nebo poštou na Gender Studies, o.p.s., Gorazdova 20, 120 00 Praha 2

Termín odevzdání prodlužujeme o dva týdny, nyní do 31. května 2003.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.