feminismus.czČlánky › Společné prohlášení o.s. Berkat a o.s. Tolerance a občanská společnost

Společné prohlášení o.s. Berkat a o.s. Tolerance a občanská společnost

22. zaří 2004  | Jana Hradilková
Strach znamená izolaci, izolace plodí buď totální lhostejnost, nebo naopak slepou nenávist. Rozsah tragedie v Beslanu je ohromný, šokující, a pro každého normálního člověka nepochopitelný. Svět se ocitl v situaci, kdy je velmi těžké hledat odpověď na otázku, jak se takováto věc vůbec mohla stát, kdo toto mohl vymyslet.

Strach znamená izolaci, izolace plodí buï totální lhostejnost, nebo naopak slepou nenávist

Rozsah tragedie v Beslanu je ohromný, šokující, a pro každého normálního člověka nepochopitelný. Svět se ocitl v situaci, kdy je velmi těžké hledat odpověď na otázku, jak se takováto věc vůbec mohla stát, kdo toto mohl vymyslet.

V dlouhodobě vypjatých situacích bývá lidskou přirozeností ukázat prstem na viníka a pomstít se. Není pochyb o tom, že Rusko je dnes zemí, ve které už dávno došlo za lhostejného přihlížení těch, kterých se to přímo nedotýká, k roztočení stále akcelerující spirály násilí. V této zemi dnes panuje chaos, totální korupce a hlavně devalvace ceny lidského života.
Bezmoc, s jakou svět přihlíží k tomu, co se stalo v Beslanu, je zásadně burcující. Hrozí nebezpečí, že v rámci „globálního boje proti terorismu“ (nebo ruského boje proti čečenskému terorismu, nebo prostě boje proti agresivnímu islámu…) budou jakékoli ztráty na lidských civilních životech promlčeny a brány jako nutné zlo.

Tento obecný stav vědomí nelze kvalifikovat jinak než jako stav válečný, a netýká se tudíž pouze oblasti Kavkazu!

To, co se děje na jihu Ruska, se nás dotýká. Svým způsobem jsou zodpovědní nejen ti, kteří tato zvěrstva naplánovali, ti, kteří je provedli a ti, kteří jako hospodáři země tuto nechali dojít až do této fáze. Zodpovědní více než kdy jindy jsou i lidé z médií, lidé, ovlivňující veřejné mínění i lidé, ke kterým se informace dostávají. Jak tyto informace přijímáme, co se s nimi děje, kam zapadají? Nezapoměli jsme říkat nahlas NE v případech, kdy přihlížíme absolutnímu zlu?
Není lhostejnost jedním z jeho pramenů?

Nejen v čečensku, ale dnes především v Osetii a Inguššsku vládne obrovské napětí.
Těžké trauma může v oblasti vyvolat nový ozbrojený konflikt, který se může rozrůst v konflikt euroasijský.
řady duševně vyhořelých, vyšinutých a tím i k čemukoli manipulovatelných lidí, kteří se dlouhodobě setkávají s krutostí a násilím, se budou dále rozšiřovat.
Lidé na Kavkaze (a už civilisté, nebo vojáci, úředníci, partyzáni, policisté, dělníci…) už dnes vedou často dvojí život, život dne, světla, a život noci, temnoty.
Strach znamená izolaci, izolace plodí buï totální lhostejnost, nebo naopak slepou nenávist.
V neposlední, a pro celou oblast dnes nesmírně důležité řadě, se tento stav dotýká i mezinárodních humanitárních organizací. Tyto organizace na Kavkaze nejen nahrazují často neexistující služby lidem, ale znamenají pro mnoho lidí ojedinělou a přehlednou ekonomickou pomoc. Jejich fungování je dnes výrazně ohroženo, čímž je ohrožena i existence jediného dosud funkčního a pozitivního mostu mezi Západem a touto existenčně, morálně a psychicky zdevastovanou oblastí.

Pokud mezinárodní instituce nevydají jasný signál prezidentu Putinovi k radikální změně postoje, tj. pokud jej nepřimějí k mírovému jednání, jsou spoluzodpovědné za další vývoj v oblasti Kavkazu. Rusko ukázalo, že není samo schopno vyřešit své problémy, je třeba mu pomoci.


Domníváme se, že pomoc mezinárodních mírových sil je jedinou přiměřenou reakcí, kterou se civilizovaný svět může pokusti zvrátit alarmující vývoj, naznačený Beslanskou tragedií.

9.9.2004

Kontakt : Jana Hradilková, kristanka@volny.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.