Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › ŠPÍNA DÁMSKÉ HYGIENY aneb Co každá menstruující žena potřebuje vědět

ŠPÍNA DÁMSKÉ HYGIENY aneb Co každá menstruující žena potřebuje vědět

11. březen 2004  | EMMY MARY  |  Bloody Mary
ŠPÍNA DÁMSKÉ HYGIENY aneb Co každá menstruující žena potřebuje vědět
menstruační šálek
Menstruaci a s ní spojené hygienické potřeby stále zahaluje jakási clona složená z tabu a eufemismů, z frází o čistotě, bezpečí a diskrétnosti, které slýcháme v reklamách na vložky a tampony. A tak není divu, že v takovémto „klimatu“ výrobci menstruačních potřeb nespěchají s tím, aby nám sdělili, jakéže nepěkné dopady to mají jejich vychvalované produkty. Mým cílem je alespoň trochu tuto oponu strhnout. Jako ženy se ale s problémem neekologičnosti a škodlivosti vložek a tamponů nemůžeme vyrovnat tak, že je přestaneme používat – musíme nalézt šetrné alternativy.
Menstruaci a s ní spojené hygienické potřeby stále zahaluje jakási clona složená z tabu a eufemismů, z frází o čistotě, bezpečí a diskrétnosti, které slýcháme v reklamách na vložky a tampony. A tak není divu, že v takovémto „klimatu“ výrobci menstruačních potřeb nespěchají s tím, aby nám sdělili, jakéže nepěkné dopady to mají jejich vychvalované produkty. Mým cílem je alespoň trochu tuto oponu strhnout. Jako ženy se ale s problémem neekologičnosti a škodlivosti vložek a tamponů nemůžeme vyrovnat tak, že je přestaneme používat – musíme nalézt šetrné alternativy.

Musím říct, že když jsem si sháněla podklady pro tento článek, matně jsem tušila, že vložky a tampony, které používám, asi nebudou zrovna košer. Ale to, co jsem zjistila, mnohonásobně překonalo moje obavy. Zároveň jsem však objevila spoustu nadějných způsobů, jak se tomu vyhnout, a spoustu projektů v duchu „reclaim your blood“ (Ulice lidem! prominou), které začínáme uskutečňovat už jen tím, že o nich veřejně mluvíme.

Takže nejdříve kousněme to toho kyselého jablka negativních dopadů vložek a tamponů na naše zdraví a životní prostředí.

OBALY

Tampony a vložky jsou často a zbytečně zabaleny hned v několika obalech, které tak tvoří obrovské množství odpadu navíc. Průměrná žena spotřebuje za život 10.000 vložek a tamponů! Vložky, dnes vyráběné v kombinaci plastu a dalších materiálů (např. buničina), jsou biologicky nerozložitelné a zároveň nerecyklovatelné – představují něco jako variantu tetrapaku. Tampony jsou na tom o něco lépe, ala i ony obsahují umělá vlákna a navíc jsou tu miliony nepotřebných umělohmotných aplikátorů tamponů. (Moře, do něhož se vypouští splašky, je vyplavuje na břeh, a aplikátory tak představují podstatnou část odpadu, který se povaluje na plážích.) Výroba buničiny a papíru je velmi energeticky náročná – spotřebuje se při ní velké množství vody a dřeva (každý pátý strom se pokácí kvůli výrobě papíru).

DIOXINY A DALŠÍ LAHŮDKY

Stále se rozrůstá množství důkazů, že průmyslové užití chloru, včetně bělení papíru a buničiny, produkuje jedovaté dioxiny, které se v přírodě hromadí a způsobují zde vážná poškození. Vedle ekologických škod stojí i ohrožení osobního zdraví uživatelky tamponů a vložek. Dioxin – vedlejší produkt při bělení chlorem, způsobuje spoustu zdravotních problémů. Velké značky (Tampax, Playtex, o.b.) své produkty bělí pomocí chloru. Výsledkem je velké množství dioxinů jak v bělených výrobcích, tak i ve vodních zdrojích, kam se chemikálie vypouštějí. Přitom neexistuje rozumný důvod, proč hygienické potřeby bělit - aby byly bělejší než bílá? Nejsou přece sterilní! Vložky a tampony velkých výrobců obsahují umělé hedvábí - rayon, což je materiál získatelný pouze při bělení chlorem nebo jeho sloučeninou. Do pochvy se uvolňující vlákna rayonu jsou pravděpodobnou příčinou syndromu toxického šoku (TSS) a zanícení a odlupování poševní sliznice. Pokud musíte používat tampony, čistou alternativou jsou stoprocentně bavlněné tampony, které se bělí – pokud vůbec – peroxidem vodíku, takže neobsahují dioxiny.

Dalším onemocněním, za něž může i dlouhodobé používání tamponů, je rakovina děložního krčku a endometriosa zapříčiněná dioxiny. Navíc je tu nebezpečí geneticky modifikovaných surovin – nevím, jestli se nový zákon nařizující uvádět na výrobcích, zda GMO obsahují, týká i tamponů a vložek, nebo jen potravin, takže je možné, že o přítomnost GMO v hygienických potřebách se vůbec nedozvíme. Neškodnost GMO pro lidský organismus dosud nebyla prokázána, ba spíše naopak. Plast a polyakrylové absorbenty (všechny ty sračky, co se v kontaktu s „tekutinou“, jak rády říkají reklamy, změní na gel apod.) mohou způsobovat alergie.

Bavlník, který se pěstuje „normálním“ způsobem, se stříká pesticidy, herbicidy, hnojivy a dalšími chemikáliemi. Ty pak do okolního prostředí uvolňují jedovaté látky a část z nich zůstane i v bavlně, z níž se pak vyrábějí tampony.

Syndrom toxického šoku (TSS) je vzácná, ale velmi vážná (smrtelná) nemoc způsobená jistým druhem bakterií (Staphylococcus aureus), které v lidském těle produkují jedy. Ideální prostředí pro růst této bakterie vytváří syntetické vlákno rayon, jež obsahují téměř všechny běžně dostupné tampony (Tampax Naturals je výjimka). Ačkoli se na letáčku přiloženém v každém balení tamponů dočtete, že toto onemocnění postihuje i muže a děti, je jeho výskyt (až příliš) často spojen s používáním tamponů obsahujících super-absorbenty a syntetická vlákna. Projevuje se vysokými teplotami (přes 39 stupňů), průjmem, zvracením, bolestí hlavy a svalů, závratí, bolestí v krku a vyrážkou. Při používání čistě bavlněných tamponů je riziko TSS velmi nízké až nulové.

KORPORACE

Používáním běžných tamponů a vložek si nejen ničíme zdraví a životní prostředí, ale přispíváme velkou měrou do kapes nadnárodních společností. Jako u mnoha jiných produktů, jako je např. kosmetika nebo čisticí prostředky, i u menstruačních potřeb vlastní jedna mamutí firma více značek. Dochází tak k monopolizaci a vytlačování menších lokálních výrobců. Výroba se stěhuje do „levnějších“ a na ekologii méně dbalých zemí. Že se při výrobě používají jedovaté látky a testuje se na zvířatech, snad ani nemusím říkat – zdá se, že jsou to oblíbené praktiky nadnárodních společností. Typickým příkladem je společnost Johnson&Johnson´s (vlastní značku o.b.) nebo Procter&Gamble (té z u nás známých značek patří např. Pampers - pleny, Pringles - chipsy, Tampax – tampony – vskutku všestranná korporace!). Korporace vědí, že jako menstruující ženy nemůžeme vložky a tampony nepoužívat, a tak se jen předhánějí ve vyvíjení nových „zlepšení“ (již zmíněný „gel“, parfemace, ještě anatomičtější tvar) a v rozsahu nasazených reklam, abychom svou kupní sílu obrátily v jejich prospěch. Výrobci hygienických potřeb navíc často propagují své výrobky ve školách, většinou u dívek ve věku příchodu první menstruace – nabídnou jim třeba i nějaký ten vzorek tamponů zdarma. Dívky pak zhusta setrvávají u značky, s níž se setkaly poprvé, a přinášejí tak firmám další závratné zisky.

Naštěstí existují alternativy, pomocí nichž se můžeme vymanit z pařátů nadnárodek, ekologické katastrofy i vlastní smrti (tedy – předčasné).

MENSTRUAČNÍ AKTIVISMUS

Co se tedy dá dělat? V obchodech požadovat výrobky bez chloru, kupovat si výrobky s méně obaly – ženy nakupují 80% spotřebního zboží a téměř 100% vložek a tamponů, to znamená, že náš bojkot škodlivých produktů může mít nějaký dopad.

Je potřeba šířit informace o svinstvech, které jsou s běžnými vložkami a tampony spojeny (v současnosti se tyto výrobky uvádějí na trh, aniž by se řádně testovaly). Hlavně: začít používat ekologicky šetrnější výrobky – bezchlorové vložky a tampony bez aplikátorů by měly být k dostání v některých „zdravých“ obchodech. Takové výrobky neobsahují deodoranty, parfémy a další chemikálie, které narušují přirozenou „chemii“ ženského těla. Máme možnost vybrat si něco jiného než to, co nám nabízejí reklamy a přeplněné regály drogerií. Je spousta bezpečných výrobků.

Nejlepší variantou je koupit si nebo ušít vlastní soupravičku pracích vložek – používají se stejně jako vložky na jednou použití, a mohou být mnohem vtipnější a veselejší, než běžné vložky – záleží na vzoru látky! Po použití se napřed vymáchají ve studené vodě a pak se vyperou v pračce na nízkou teplotu s ostatním prádlem. Nejlepší je samozřejmě si vložky vlastnoručně vyrobit z měkké látky z přírodních vláken, jako je např. bavlněný flanel, s nějakým pěkným vzorkem (pro riot grrrls nejlépe leopardí srst!). (Návod na výrobu přinášíme v jiném článku.) Látka je mnohem příjemnější na dotyk než papír a umělá hmota. Pokožka navíc může dýchat, čímž se snižuje riziko výskytu různých poševních infekcí.

Další alternativa je mořská houba. Používá se jako tampon, místo šňůrky na vytažení je možno přidělat dentální nit (není nutná – navíc šňůrky, které jsou i na běžných tamponech, fungují jako provazové žebříčky pro různé infekce). Nařežou se různě velké kousky – podle síly menstruace – na každý den jiný. Před prvním použitím je nutno houbu převařit, po použití se vypere nebo opět vyvaří. Skladovat na suchém čistém místě – jako ostatně všechny menstruační potřeby. Houba se po určité době opotřebuje – čas od času je třeba pořídit si novou.

Dále je tu menstruační šálek vyrobený ze 100% přírodní gumy (už tak skvělé není, že ta guma je z kaučukovníku z tropických deštných lesů). Opět se nosí jako tampon. Ze začátku se to prý může zdát dost divné, ale je to spolehlivé a vydrží až 10 let užívání. Jelikož se ale nosí uvnitř těla, je potřeba dávat pozor – existuje tu malé riziko TSS (byť stále nižší, než jakému se vystavujeme s bělenými tampony). Většina z těchto přepěkných věcí asi u nás nebude k sehnání, i když – kdo ví? Inspirativní je rozhodně navštívit webové stránky uskupení Blood Sisters a Urban Armour kolekce. Při pohledu na jejich nabídku (barevné prací vložky, kalhotky s obrázky, trička a ziny – o menstruaci) má hned člověk osvobozující pocit (konečně!!), že menstruace je radost a zábava. Najdete tu také spoustu linků na další spřízněné stránky - cílem je vybudovat „The Red Zone Coalition“.

Tak, milé dívky a chlapci (doufám, že i ti dočetli do konce), snad nejste příliš znechuceny/i tím, co nám výrobci menstruačních potřeb přichystali, ale jste naopak nadšeny/i skvělými d.i.y. nápady a hned po dočtení poslední stránky BM poběžíte zhotovit sobě, své milé nebo máti, dcerunce či sestře novou vypratelnou vložku!

Zdroje:
www.bloodsisters.org
www.onewoman.com/redspot
www.menarchy.com
www.mum.org
příbalový leták tamponů jessa

Text vyšel v časopise Bloody Mary, který si můžete zakoupit mimo jiné v knihovně Gender Stuides, o.p.s. v Gorazdově 20, Praha 2

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.