feminismus.czČlánky › Šovinistická bomba pro soudce Vojtěcha Cepla

Šovinistická bomba pro soudce Vojtěcha Cepla

Soudce Vojtěch Cepl nedal za pravdu padesátileté paní, která se cítila diskriminována kvůli tomu, že se ucházela o místo jako úřednice na katastrální úřad a byla odmítnuta kvůli věku. A to i přesto, že důkaz byl černý na bílém: zaměstnavatel totiž větu „nevyhovuje kvůli věkovému průměru“ napsal i do papírů pro úřad práce.
Soudce Vojtěch Cepl nedal za pravdu padesátileté paní, která se cítila diskriminována kvůli tomu, že se ucházela o místo jako úřednice na katastrální úřad a byla odmítnuta kvůli věku. A to i přesto, že důkaz byl černý na bílém: zaměstnavatel totiž větu „nevyhovuje kvůli věkovému průměru“ napsal i do papírů pro úřad práce. Názory pana soudce jsou ale pozoruhodné – vypadá to totiž, jako by se ještě nestihl seznámit s novelizovaným zákoníkem práce. Podle MFD totiž pravil: "Zkoumal jsem, jestli je žalovaný výrok urážlivý, a shledal jsem, že nikoliv. Je to technický výrok. Říct někomu, že na určitou pozici nevyhovuje věkovým průměrem, není urážka. Jak jinak by organizace mohly odmítat nevyhovující zaměstnance? Kromě toho se neprokázalo, že by firma odmítla víc uchazečů kvůli věku, takže o diskriminaci podle mě nešlo. Naopak prokázali, že zaměstnávají i starší lidi, než byla ona. V této zemi už neexistuje právo na práci. Kromě toho jsou místa, kde je věk limitující faktor. Třeba povolání baletky." Pokud by uchazečka o práci byla odmítnuta jako nevyhovující z důvodů nedostatečné kvalifikace atp., pak by bylo vše v pořádku. Nechápu ale, jak souvisí práce na katastrálním úřadě a věk 50 let. Výrok soudce Cepla považuji za naprosto nehorázný, nepřípustný a v rozporu s platným zákoníkem práce. Ve většině zaměstnání jsou ti zaměstnanci a zaměstnankyně, kteří udělají chybu, nějak sankcionováni. V případě soudce, který si nevšiml, že je nějaký zákon novelizován, a rozhodl v evidentním rozporu s ním, je možné zahájit disciplinární řízení. Doufejme, že soudce Cepla to nemine. Říci někomu – lhostejno zda muži či ženě – že je ve věku kolem 50 příliš starý/á na práci právníka na katastru, je Pan soudce Cepl ovšem asi nepostřehl, že se tento zákoník před vstupem do EU změnil a že diskriminace je v něm zakázaná. Doporučuji mu vřele, aby si ho řádně prostudoval – dosud tak zřejmě neučinil, a já nechápu, jak takový člověk může vůbec funkci soudce zastávat. Neprávem odmítnuté paní už pan soudce bohužel život nevrátí, ale snad už v budoucnu nikdy neudělá rozhodnutí, které odporuje českému právu… (informace je převzata z článku v Mladé frontě dnes, Rubrika: Události a politika Strana: 02, Datum: 13.9.2004 Autorka: LENKA PETRÁŠOVÁ)
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.