PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Šovinistická bomba od papeže

Šovinistická bomba od papeže

19. květen 2004  | Lada Wichterlová
Ženy by v oblasti interrupcí měly mít možnost volby. Svobodně si zvolila i Gianna Beretta Molla v roce 1962. Matka tří dětí se rozhodla raději pro vlastní smrt a zrození čtvrtého dítěte, než aby postoupila interrupci, přežila a mohla nadále vychovávat své tři malé děti. Interrupce by jí umožnila postoupit operaci rakoviny dělohy a patrně by jí zachránila život.
Ženy by v oblasti interrupcí měly mít možnost volby. Svobodně si zvolila i Gianna Beretta Molla v roce 1962. Matka tří dětí se rozhodla raději pro vlastní smrt a zrození čtvrtého dítěte, než aby postoupila interrupci, přežila a mohla nadále vychovávat své tři malé děti. Interrupce by jí umožnila postoupit operaci rakoviny dělohy a patrně by jí zachránila život. 16. května 2004 byla Gianna Beretta Molla papežem kanonizována. Kanonizací postavil papež tuto ženu do role vzoru hodného následování, a pokusil se tak vychýlit váhy směrem k zákazu či omezení interrupcí (papež Jan Pavel II. chápe umělé přerušení těhotenství jako útok na lidský život). Gianna Beretta Molla se tak stala symbolem boje, který vede katolická církev proti umělému přerušení těhotenství. Je však nutno podotknout, že vzorem velice kontroverzním, který má přesně opačné dopady, než by měl být. Příběh této ženy, která se rozhodne raději pro smrt, pro nemožnost vychovávat své další tři děti, než aby postoupila interrupci (ve druhém měsíci těhotenství), hovoří jednoznačně ve prospěch svobodné volby a možnosti postoupení interrupce. Jsem si jistá, že řada žen by v této chvíli volila možnost úplně opačnou za cenu toho, vychovávat své děti a být s nimi a bylo by to také důvodem ke kanonizaci, ne však ze strany zkostnatělé katolické církve, která si tímto krokem pod sebou zase trochu nařízla větev.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.