PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Slaďování práce a rodiny po rodičovské dovolené

Slaďování práce a rodiny po rodičovské dovolené

Slaďování práce a rodiny po rodičovské dovolené
Téma slaďování rodinného a profesního života je u nás v současné době stále aktuálnější. Tento článek vás provede úskalími, která vás mohou potkat, ať už budete pracovat s miminkem nebo až po skončení tříleté rodičovské. Jestli se ale do práce vrhnete brzo, zjistěte si podmínky pro kombinaci peněžité pomoci v mateřství či rodičovského příspěvku s vyděláváním peněz.
Téma slaďování rodinného a profesního života je u nás v současné době stále aktuálnější. Tento článek vás provede úskalími, která vás mohou potkat, ať už budete pracovat s miminkem nebo až po skončení tříleté rodičovské. Jestli se ale do práce vrhnete brzo, zjistěte si podmínky pro kombinaci peněžité pomoci v mateřství či rodičovského příspěvku s vyděláváním peněz.

PŘED NÁSTUPEM DO ZAMĚSTNÁNÍ

Než se zaměstnavateli zavážete nastoupit k určitému datu, případně než začnete hledat zaměstnání nové, je především velice důležité odpovědět poctivě sama sobě na několik klíčových otázek:

- Skutečně chci či musím do práce nastoupit? Odpověď je stěžejní. Pokud totiž nejste především sama opravdu motivovaná a odhodlaná pracovat, nejspíš se to brzy projeví - jak na vašem duševním stavu, tak na výkonu v zaměstnání. A to nakonec nepomůže ani vám, ani vašemu dítěti.

- Mám ve svém odhodlání podporu svého nejbližšího okolí? Také toto je naprosto zásadní věc. Nejdůležitější osobou je v tomto případě váš partner a vaše nejbližší rodina. Zda vás v časném návratu podpoří, to je nejlepší vyříkat dříve – v ideálním případě ještě než otěhotníte.

- Mám zajištěné kvalitní a spolehlivé hlídání? Jestli si nejste jistá, v jakých rukou se bude vaše ratolest nacházet, když budete v zaměstnání, případně se nemůžete spolehnout na každodenní hlídání, pak se těžko můžete vážně ucházet o dlouhodobé zaměstnání. Musíte bohužel počítat s tím, že se vás na to může někdo při pohovoru zeptat. Kromě toho, pokud vy sama nebudete „hlídací službě“ (ať už se jedná o chůvu, jesličky či školku) zcela důvěřovat, stěží se budete moci v zaměstnání soustředit.

- Co budu dělat v případech, kdy moje dítě/děti onemocní, když budu muset zůstat v práci přesčas či jet na služební cestu? Také na tyto případy se musíte předem připravit; pokud by dítě mělo být nemocné častěji a paragraf ošetřování člena rodiny byste měla v rodině využívat vždy a jedině vy, pak je vysoce pravděpodobné, že nastane ze strany zaměstnavatele problém.

KDYŽ HLEDÁTE NOVOU PRÁCI

Jestli jste se se zaměstnavatelem dohodla a vracíte se na své původní místo, pak by – po poctivém zodpovězení všech předchozích otázek – mělo být všechno v pořádku. Když se ale zaměstnavatel zachová nefér, musíte si hledat místo nové. Jako matka malého dítěte narazíte na řadu předsudků, které musíte být schopná vyvrátit:

- Byla dlouho doma a ztratila část své kvalifikace. Potenciálního šéfa musíte přesvědčit, že jste se věnovala aktivitám, abyste ji neztratila. Pokud to bude vhodné, vysvětlete, co jste se naučila díky rodičovské dovolené (časový management v rámci rodiny, organizace práce v domácnosti kombinovaná s péčí o děti a přivýdělkem).

- Není časově flexibilní, bude odmítat přesčasy a jezdit na služební cesty. Pokud se ucházíte o významný manažerský post, musíte komisi přesvědčit, že s ničím nebude problém. Když se nebudete ucházet o místo manažerské, vaše ochota k přesčasům a služebním cestám bude nejspíš malá. Protože máte malé dítě, zaměstnavatel by to měl respektovat. Na druhé straně - pokud místo chcete získat, je dobré vyjádřit ochotu i k těmto věcem. Zaměstnavatele (ale i sebe) musíte přesvědčit, že pro takové případy máte péči o dítě zajištěnou.

- Podstatnou část pracovní doby bude trávit na „ošetřovačce“. Pokud chcete zaměstnání získat a udržet si ho, je nutné mít pro případ nemoci dítěte hlídání – přinejmenším během zkušební lhůty byste si neměla ošetřovačku brát. Když se osvědčíte jako dobrá pracovnice, občasná péče o dítě by už snad tolik vadit neměla. Místo „ošetřovačky“ si také můžete brát dovolenou.

- Nebude se na práci soustředit tolik jako muž, protože bude pořád myslet na dítě a na to, co uvaří k večeři. Seberte veškerý svůj šarm a vysvětlete, jak moc jste se do práce těšila a jak strašně ráda budete naopak v práci myslet konečně na něco jiného než je přebalování, vaření a úklid. Také výběrovou komisi ujistěte, že o práci opravdu stojíte a nepatříte k těm, kteří v pracovní době rádi zasněně zírají do zdi.

VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL

Když máte štěstí a pracujete ve firmě chovající se přátelsky k zaměstnancům s dětmi, pak jste se nejspíš už před porodem dohodla, kdy a za jakých okolností hodláte nastoupit. Možností, jak pracovat s miminkem, je několik:

Homeworking

Jedná se o způsob práce, kdy zaměstnanci pracují doma. Může mít řadu podob:

- Jste připojeni na intranet své firmy.

- Nejste připojeni na intranet, jen čas od času odešlete výsledky své práce e-mailem.

- Připojení na internet nepotřebujete, jen počítač, a výsledek práce vždy nějak doručíte.

Výhody:

- Pracujete a vaše miminko zároveň spí vedle vás ve své postýlce; rytmus práce můžete zcela přizpůsobit jemu.

- Časová úspora – neztrácíte čas přejížděním z místa na místo.

- Úspora oblečení a líčidel – sedět doma u počítače můžete i v noční košili.

- Můžete dělat víc věcí najednou: i když děláte věci do zaměstnání, může zároveň běžet pračka nebo myčka.

Nevýhody:

- Nemáte pevně stanovenou pracovní dobu, a tak hrozí, že budete pracovat pořád.

- Někteří lidé budou mít možná pocit, že když jste doma, vlastně nic neděláte a budou vás vyrušovat.

- Pokud vykonáváte práci intelektuální, budete se muset naučit soustředit i ve chvílích, kdy vás dítě bude rušit.

Doporučení:

Stanovte si jasná pravidla, pro sebe i pro partnera:

- od kdy do kdy se budete homeworkingu každý den věnovat a od kdy budete mít volno;

- co jste a nejste schopna časově zvládnout kromě této práce (věnovat se zaměstnání a miminku nejspíš zabere veškerý váš čas a partner tak od vás nemůže očekávat, že po příchodu domů na něj bude čekat domácí svíčková).

Miminko v kanceláři

Zda vám zaměstnavatel něco takového umožní, záleží především na toleranci jeho a vašich kolegů a kolegyň. A v neposlední řadě také na povaze vašeho miminka: dítě, které i přes den hodně pláče, s sebou do kanceláře brát nemůžete. Tento způsob práce je také omezen věkem dítěte: jakmile začne lézt, neřku-li se batolit, pobyt v kanceláři už příliš možný není. Nicméně klidné miminko může být brzy v kanceláři jako doma.

Výhody:

- Nemusíte být celé dny sama doma, přijdete mezi lidi a budete chvíli řešit jiné věci, než pokakané plenky a prdíky.

- Pobyt v kolektivu je motivující, při rozhovorech s kolegyněmi a kolegy vás napadnou věci, na které byste doma nepřišla.

- Nemusíte mít obavy, že vám kvůli práci unikne pokrok ve vývoji vašeho děťátka – budete ho mít pořád u sebe, stejně jako kdybyste byla doma.

Nevýhody:

- Jestli na cestu do práce používáte jiný dopravní prostředek než auto, každý rozmar počasí vám ji velmi ztíží: přesuny s kočárkem v hustém dešti či za velkého větru nejsou nic příjemného.

- Musíte počítat s tím, že někdy prostě dorazit nemůžete, třeba když miminko onemocní.

Doporučení:

- Domluvte se s lidmi v zaměstnání ještě předtím, než tam začnete s miminkem chodit – třeba aby vám dočasně přenechali menší kancelář, kde můžete pracovat sama.

- Promyslete si, kam dáte kočárek, ohrádku či kde lze přebalovat.

- Nedílnou součástí plánování je „odpadové hospodářství“ – pokakané plenky nelze v kanceláři hodit do normálního koše (opravdu nevoní a jsou cítit na míle daleko).

- Před nástupem do zaměstnání si změřte, jak dlouho vám trvá vypravit se z domova (obzvláště v zimě trvá dlouho, než miminko přebalíte a obléknete) a kolik času zabere cesta s kočárkem. Při odchodu je třeba mít časovou rezervu – děťátko se totiž velmi rádo úplně celé pokaká těsně než vyjdete ze dveří.

Částečné úvazky

Můžete pracovat určitý počet hodin každý den nebo třeba jen některé dny v týdnu. V zemích na západ od našich hranic jsou částečné úvazky tak běžné, že na ně mnohdy pracuje až polovina žen. Na jednu stranu je to prima, když mají děti. Na stranu druhou řada žen nemůže najít práci na plný úvazek, ani když chce.

Výhody:

- Užijete si chození do práce, kde si duševně odpočinete, ale zároveň vám zbude na dítě hodně času.

- Nemusí vás tolik stresovat krátké otvírací hodiny jeslí či mateřských škol.

Nevýhody:

- Může se vám lehce stát, že budete vykonávat stejně práce jako na úvazek plný – jenže za méně peněz.

- Až děťátko povyroste a vy se budete chtít vrátit na plný, možná vám to zaměstnavatel nebude chtít dovolit.

Doporučení:

- Jestli se vracíte na pozici, kterou jste měla před porodem, ale na částečný úvazek, máte nejspíš přesnou představu o rozsahu práce. Zkuste proto do smlouvy rozsah částečného úvazku upřesnit.

- Hned na začátku se dohodněte, do kdy chcete mít částečný úvazek a od kdy chcete přejít na plný – ideální je tuto dohodu také zapracovat do smlouvy.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.