feminismus.czČlánky › Protesty ženských organizace v Srbsku proti myzoginii v médiích

Protesty ženských organizace v Srbsku proti myzoginii v médiích

22. prosinec 2003  | Pavla Frýdlová
Na sedmdesát ženských organizací vyvolalo protestní kampaň proti projevům zášti a nenávisti v médiích. Příčinou byl program televizní stanice Pink s názvem »Nemůže uškodit«, v němž byly ženy uráženy, ponižovány a zesměšňovány. V krátkých 3-5 minutových emisích, vysílaných po celý říjen několikrát denně, populární herec neustále urážel ženy, které pro něj představují jen prsa, zadek a pohlavní orgán.
Protesty ženských organizace v Srbsku proti myzoginii v médiích

Na sedmdesát ženských organizací vyvolalo protestní kampaň proti projevům zášti a nenávisti v médiích. Příčinou byl program televizní stanice Pink s názvem »Nemůže uškodit«, v němž byly ženy uráženy, ponižovány a zesměšňovány. V krátkých 3-5 minutových emisích, vysílaných po celý říjen několikrát denně, populární herec neustále urážel ženy, které pro něj představují jen prsa, zadek a pohlavní orgán. Radil např. mladíkům, jak se mají chovat k ženám ve stylu: »Když je stará a ošklivá, kopni do sebe jednu, druhou, třetí rakiji a hned ji chytni za stehno.« Mnoho žen cítilo uraženo neuvěřitelnou mírou vulgarity v těchto zábavných pořadech – vysílaných v poledne i večer, před hlavní zpravodajskou relací, v době, kdy se dívá celá rodina. Začaly veřejně protestovat, došlo i k fyzickému napadnutí herce.
Je třeba vědět, že televizní stanice Pink vznikla za Miloševićova režimu, a v době, kdy bylo ostřelováno Sarajevo, krmila diváky zábavnými pořady o zpívajícím, veselícím se Srbsku, její zaměstnanci hrdě nosili ještě nedávno trička s vtipnými nápisy »Profitéři všech zemí, spojte se.« Přestože TV Pink neprošla lustrací, má stále větší vliv a finanční moc, takže koupila i řadu lidí z někdejší opozice proti Miloševićovi, a dnes, před presidentskými volbami (28.12.) se těší přízni mnoha politiků...
Bělehradské feministky podaly na televizní stanici žalobu na základě zákona o médiích, který pokládá diskriminaci a vyvolávání zášti a nenávisti za trestný čin. V případě, že by TV Pink byla na základě tohoto zákona odsouzena, ženské organizace nežádají finanční odškodné, ale adekvátní objem vysílacího času pro sebe. Uspořádaly také protestní demonstraci s plakáty a hesly „Uškodí všem, protože násilí začíná urážkami“, zorganizovaly tiskovou konferenci.
Po této konferenci a veřejné žalobě se přestal pořad „Nemůže uškodit“ vysílat, ale vedení televize Pink zaujalo strategii svalit vinu výhradně na herce, neposkytnout žádný inkriminovaný materiál jako soudní důkaz, ale především ukázat feministky jako ty, kdo jsou proti svobodné tvorbě a chtějí komunistickou kontrolu médií.
Největší část srbských médií se tématu chopila senzacechtivě, vždyť urážet ženy je zábava pro široké masy. Fakt, že mezi podepsanými organizacemi byla i lesbická skupina Labris, byl důvodem k komu, aby lesbičky byly označeny jako nemorální. K myzoginii se přidala homofobie.

Pavla Frýdlová


www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.