feminismus.czČlánky › PROTEST proti sexismu

PROTEST proti sexismu

2. srpen 2001  | Marie Haisová
Protest proti zprávě, uveřejněné v Metru dne 31. července 2001 na str. 3 a zřejmě i v jiných médiích s titulkem: NEPOZORNÁ ŘIDIČKA VJELA DO RESTAURACE a to především úvodní větou:

"O tom, že žena za volantem může být nebezpečím a dezorientovaná řidička přímo pohromou…"
PROTEST proti sexismu

Vážení,

Cítíme se dotčeny zprávou, uveřejněnou v Metru dne 31. července 2001 na str. 3 a zřejmě i v jiných médiích s titulkem: NEPOZORNÁ ŘIDIčKA VJELA DO RESTAURACE a to především úvodní větou:

"O tom, že žena za volantem může být nebezpečím a dezorientovaná řidička přímo pohromou…"

Není snad faktem, že většinu nehod způsobují muži a napsali byste snad:" O tom, že muž za volantem může být nebezpečím …?" Určitě ne, ihned by vám to zaznělo jako nesmysl ale přitom v případě této nehody způsobené ženou, vám toto tvrzení jako nesmysl nepřišlo. Proč?

Formulace v článku je dle našeho názoru výrazným příkladem sexismu, který je v naší společnosti stále rozšířený, i když vy, jako novináři , byste se ho měli vyvarovat především. Není snad již dnes takto zřejmý sexismus protizákonný?

Jménem Agentury GAIA děkujeme za zveřejnění tohoto protestu

S pozdravem

Marie Haisová
Eva Collinsová

Praha dne 31.7.20001

Agentura GAIA, Lublaňská 18
120 00 Praha 2
tel. 02 - 2251 9734

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.