feminismus.czČlánky › Prosadit cíle z Káhiry!

Prosadit cíle z Káhiry!

2. prosinec 2004  | Pavla Frýdlová
Podpořit vlastní rozhodování o sexuálních a reproduktivních právech, snížit úmrtnost při porodech a zabránit nucené prostituci – tyto vysoké cíle si vytyčila lobbystická skupina mimo stranické frakce a skupiny.

Podpořit vlastní rozhodování o sexuálních a reproduktivních právech, snížit úmrtnost při porodech a zabránit nucené prostituci - tyto vysoké cíle si vytyčila lobbystická skupina mimo stranické frakce a skupiny.

24. září 2004 se veřejnosti v Berlíně představilo Německé parlamentní forum pro sexuální a reproduktivní zdraví a právo založené na základě iniciativy Německé společnosti pro plánování rodiny, sexuální pedagogiku a sexuální poradenství.

Jedna ze zakladatelek, Caren Marks (SPD), popisuje tuto iniciativu členek německého parlamentu jako součást sítě evropských parlamentářek. Podle Antje Blumenthal (CDU) bude zvláštní důraz kladen na spolupráci s novými východoevropskými členy EU. Jak zdůraznila Claudia Winterstein (FDP), především v Polsku a na Slovensku brání církev rozumné sexuální osvětě ve školách. Pro Irmingard Schewe-Gerigk (Zelení), rovněž spoluzakladatelku skupiny, je důležité prosazení "pilulky poté". "Budeme iniciovat návrhy v Bundestagu, stejně jako informovat a senzibilizovat naše frakce", objasnila Caren Marks. Elke Thoss, hospodářka spolkového sdružení Pro Familia, zdůraznila význam vzniku parlamentního fora: "Konsensus z Káhiry nesmí být v žádném případě podkopán."

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.