Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Proč je nutné porodit do 31.8. ?

Proč je nutné porodit do 31.8. ?

29. srpen 2013  |  Gender Studies
Foto Martina Klírová
Mají všechny ženy v České republice rodit 31. srpna tak, aby umístily tříleté děti do školek a mohly posléze plynule nastoupit do zaměstnání? Aktuální glosa Gender Studies, o.p.s. k rodinné politice.

Mateřské školy v současnosti přijímají nové děti od 1. září, a to většinou děti, které dovrší tři roky do konce srpna. Rodiče dětí narozených 1. září a dále mají prostě nebývalou smůlu, musí zůstat s dítětem doma do jeho téměř čtyř let. Tím pádem ztratí nárok na návrat do zaměstnání na pozici odpovídající jejich pracovní smlouvě, jak vyplývá z ochrany na trhu práce při rodičovské dovolené.

Kapacity školek v ČR, zvláště v některých lokalitách, jsou stále přeplněné, celkové počty dětí ale již začínají klesat. Městské části a obecní úřady se proto mnohdy brání rozšiřování kapacit MŠ s ohledem na dočasnost stávajícího „babyboomu“.

Přesto je zcela zásadní navýšené kapacity mateřských škol udržet a začít do nich přijímat dvouleté děti. Podle školského zákona nic nebrání tomu, aby děti od dovršených dvou let věku mohly do mateřských škol nastupovat. To by bylo i řešením zatím patové situace rodičů dětí, které se narodily po 31.8.
Společenský přínos této změny bude vysoký: rodiče se budou moci dříve vrátit na pracovní trh, což bude mít pozitivní vliv na ekonomickou situaci rodin i veřejné rozpočty - ekonomicky aktivní rodiče nepotřebují sociální dávky a naopak odvádí daně. Lepší možnosti umístění dětí do mateřských škol také sníží míru diskriminace rodičů na trhu práce.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.