feminismus.czČlánky › Zveme vás na konferenci Překročit hranice: ženy a muži napříč profesemi

Zveme vás na konferenci Překročit hranice: ženy a muži napříč profesemi

3. duben 2014
Gender Studies, o.p.s. si vás dovoluje pozvat na konferenci Překročit hranice: ženy a muži napříč profesemi o netradičních povoláních pro ženy a muže (např. ženy v technických profesích a muži v pečovatelských) a o tom, co mohou zaměstnavatelé udělat, aby diverzifikovali pracovní týmy z hlediska pohlaví.

29. dubna 2014 - Goethe Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1

Program:

 9.00 - 9.30     registrace

 9.30 - 9.50     zahájení konference, zpráva z Girls Day 2014

 9.50 - 10.20   JITKA HAUSENBLASOVÁ (Gender Studies, o.p.s.): Zdravotní sestry a programátoři: genderová horizontální segregace na trhu práce

10.20 - 10.50 LINDA UTHEIM (Velg Yrkesfag, Norsko): Uphill Challenge. Jak motivovat mladé lidi ke vstupu do netradičních povolání

10.50 - 11.10  přestávka na kávu

11.10 - 12.00 Panelová diskuse: Zkušenosti zaměstnavatelů s podporou genderové rozmanitosti pracovních týmů

ŠTĚPÁNKA KUBICOVÁ, ZB – HR Projektový management, Škoda Auto

LUKÁŠ DOČKAL, Managing Partner, Advanced Search Technology

HANA VELÍŠKOVÁ, HR ředitelka, KPMG

MAREK VOZKA, provozní ředitel, Člověk v tísni

12.00 - 13.00 oběd

13.00 - 16.00 Workshopy na téma žen a mužů v netradičních povoláních

  • Jak vytvořit náborovou strategii pro genderovou rozmanitost
  • Možná usilujete o genderově rozmanité týmy, ale často narazíte na problém už při náboru: už samotní kandidáti nebo kandidátky tvoří homogenní skupinu a žen a mužů hlásících se do netradičních povolání je málo. Co tedy dělat – spolupracovat se školami, posílit interní vzdělávání, specificky zacílit náborovou inzerci? Na tomto workshopu si vyzkoušíte, jak náborovou strategii vytvořit, a budete moci sdílet dobré praxe z různých oblastí. Workshop předpokládá aktivní zapojení účastníků a účastnic. (vede: Markéta Kristová, ZkusIT.org, Jitka Kolářová, Gender Studies, o.p.s.)

  • Jak vytvořit firemní prostředí pro udržení žen a mužů v netradičních povoláních
  • Přijali jste ženu na pozici programátorky nebo muže do call centra. Chcete je v daných pozicích udržet, protože jsou talentovaní a výkonní. Jenže lidé v genderově netradičních povoláních někdy musejí překonávat překážky, s nimiž se příslušníci nebo příslušnice opačného, v daném oboru většinového pohlaví prát nemusejí. Třeba jsou v dílně jenom jedny sprchy, třeba nelze pracovat ve flexibilním režimu nebo firemní kultura není otevřená jakýmkoli odlišnostem. Na tomto workshopu si vyzkoušíte, jaká opatření na podporu genderové diverzity napříč profesemi můžete využít, a budete moci sdílet dobré praxe z různých oblastí. Workshop předpokládá aktivní zapojení účastníků a účastnic. (vede: Martina Ficková, Škoda Auto, Helena Skálová, Gender Studies, o.p.s.)

14.30 - 14.50 přestávka na kávu

14.50 - 16.00 pokračování workshopů

16.00 - 16.30  Prezentace výsledků workshopů, závěr konference


Konference bude probíhat v českém a anglickém jazyce. Tlumočení zajištěno.

Registrujte se zde nebo na emailu jitka.kolarova @ genderstudies.cz. Počet míst na workshopech je omezen, při registraci prosím uveďte, na který se chcete přihlásit.

Na konferenci bude zajištěno hlídání dětí. Registrace na hlídání do 22.4.

Konference je určena zaměstnavatelům jak z komerční, tak i veřejné sféry.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.