PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Přehled hlavních akcí pořádaných v ČR k Mezinárodnímu dni žen

Přehled hlavních akcí pořádaných v ČR k Mezinárodnímu dni žen

5. březen 2004  | Michaela Marksová-Tominová
Mezinárodní den žen byl koncem loňského roku schválen jako jeden z významných dnů ČR. Tento den si dodnes připomínají ženy na celém světě, a to i v zemích EU a ostatních tzv. vyspělých západních zemích. Je dnem upozorňujícím na problematiku ženských lidských práv a na stále přetrvávající nerovné postavení žen. Zahraniční média kolem 8. března věnují těmto tématům velkou pozornost, naše tento svátek po roce 1989 více či méně ignorovala. Věříme, že letos se téma MDŽ objeví i v médiích českých - pro inspiraci jsme připravili seznam nejdůležitějších akcí, které se v ČR konají.

Mezinárodní den žen byl koncem loňského roku schválen jako jeden z významných dnů ČR. Tento den si dodnes připomínají ženy na celém světě, a to i v zemích EU a ostatních tzv. vyspělých západních zemích. Je dnem upozorňujícím na problematiku ženských lidských práv a na stále přetrvávající nerovné postavení žen. Zahraniční média kolem 8. března věnují těmto tématům velkou pozornost, naše tento svátek po roce 1989 více či méně ignorovala. Věříme, že letos se téma MDŽ objeví i v médiích českých - pro inspiraci jsme připravili seznam nejdůležitějších akcí, které se v ČR konají.

PŘÍMO NA MDŽ
Pondělí 8. března:
Praha:
- Tisková konference o zahájení mezinárodního projektu "Volby do Evropského parlamentu dejte hlas ženám!" s veselým happeningem a alegorickou skupinkou - akci pořádá Gender Studies, o. p. s., v prostorách Gallery Art Factory, Václavské nám. 15, od 10,00 do 10,30 hod.
- Celodenní diskuse o ženských otázkách "Mluvme o ženách" - pořádá Oddělení pro kulturu a technickou spolupráci francouzského velvyslanectví v ČR v prostorách Francouzského institutu, Štěpánská 35, od 10,30 do 20,00 hod.
- Obnovená vernisáž výstavy "tento měsíc menstruuji" spojená s večírkem a veselou zábavou - pořádá Gender Studies, o. p. s., v prostorách Gallery Art Factory, Václavské nám. 15, od 18,00 hod.

Brno:
- "MDŽ - muži, děti, ženy Ženám" - akci s bohatým kulturním programem a stylovou výzdobou pořádají Gender centrum na FSS MU a Český svaz žen Brno v jazzové kavárně Podobrazy, Moravské nám. 1, v 19 hodin.

PO 8. BŘEZNU
Středa 10. března:
Praha:
- Kulturně společenská akce "Domácí násilí - věc veřejná". O problematice domácího násilí páchaného na ženách budou hovořit jak umělkyně a umělci, tak odbornice zabývající se touto problematikou. Akci pořádá proFem, o. p. s., v Galerii Louvre, Národní třída 20, od 17,00 hod.
- Kulturně společenskou akci pro své členky pořádá pod záštitou náměstka primátora hl. m. Prahy Dr. Petra Hulínského Krajský výkonný výbor ČSSD Praha v Městské knihovně od 19,00 hod.

JEŠTĚ PŘED 8. BŘEZNEM
Pátek 5. března:
Praha: - Tisková konference projektu EQUAL "Podmínky pro slaďování profesního a rodinného života - partnerství v rodině", pořádají Český svaz žen (řešitelská organizace projektu) spolu s agenturou DEMA a Gender Studies, o. p. s. Akce se koná v kavárně Divadla Bez zábradlí v paláci Adria od 11.00 hod.

Neděle 7. března:
Brno:
- "Za jeden provaz proti násilí" - zahájení globální kampaně Amnesty International Zastavte násilí na ženách. Akce se koná od 14,00 na Malinovského náměstí (v 15,00 zahájení pouličního průvodu) - pořádají NESEHNUTÍ a Amnesty International.
- Společenská akce spojená s promítáním tématických filmů a hudebním vystoupením proložená hovory o ženách, významu MDŽ a o tom, jak a proč vlastně se řeší ženská práva. Pořádají NESEHNUTÍ v brněnském klubu Mýdlo, od 18,00 do 22,00 hodin.

Praha:
- Zahájení kampaně "Stop násilí na ženách" v České republice. Akci pořádá Amnesty International. Pochod začne v neděli 7. března ve 14 hodin v ulici Na Příkopě 33 u sídla Komerční banky. Trasa povede kolem Můstku, ulicemi Melantrichova, Havelská, Železná na Staroměstské náměstí a dále Celetnou směrem k Prašné bráně.

ČT 2
- VEČER NA TÉMA…MDŽ se vrací - komponovaný večer důstojných a žertovných svátečních obrázků převážně z televizního archívu.

Sobota 6. března:
Praha:
- Setkání k MDŽ pro své členky a příznivkyně z celé republiky, na kterém se bude diskutovat s političkami, ale zároveň zde bude i kulturní program, pořádá v sobotu v Kounicově paláci, Panská 7, Český svaz žen - od 9,30 do 16,00 hod.
- Kulturně-společenskou akci pro své členky a příznivkyně z celé republiky organizuje v prostorách Poslanecké sněmovny PČR Rada Levicových klubů žen spolu s poslaneckým klubem KSČM a odborovým svazem ČMS.

Sobota a neděle 6.-7. března:
Praha:
- Pracovní dvoudenní seminář pro své členky a příznivkyně z celé republiky "Žena a současnost" pořádají v Kongresovém centru Sociálně demokratické ženy. Přes den se bude diskutovat na témata "ženy, rodina a bydlení", "ženy, zaměstnanost a důchodové zabezpečení" a "ženy a mír".

Celá republika:
Řada místních poboček nejrůznějších ženských organizací (Český svaz žen, Levicové kluby žen, Sociálně demokratické ženy) bude pořádat nejrůznější akce mezi 6.-14. březnem.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.