PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › "Poslušné ženy nedělají dějiny"

"Poslušné ženy nedělají dějiny"

10. duben 2003  | Lenka Simerská
"Poslušné ženy nedělají dějiny"
Počítačový svět oplakává odchod technoložky a protagonistky vstupu žen do výpočetní techniky a vědy Anity Borg.
Anita Borg, počítačová vědkyně ze Silicon Valley a významná protagonistka vstupu žen do světa technologií, zemřela vlivem rakoviny mozku v neděli 6. dubna v domově své matky v Sonomě (Kalifornie).

Anitina smrt velmi zasáhla její okolí. Byla totiž nezastupitelným povzbuzením pro ženy v oblasti počítačových technologií, kde jinak dominují muži. "Její role ve vytváření komunity žen počítačových odbornic je neocenitelná. Pomáhala studentkám, odbornicím a vědkyním zůstat v profesi, snažila se přivést do oboru více žen, pomáhala ženám využívat v profesi svůj plný potenciál," charakterizovala schopnost Anity Borg vytvářet kolektivní vědomí žen v mužském prostředí počítačového světa profesorka informatiky Ellen Spertus na Mills College.

"Sestry" v "operačních systémech"

54letá Anita Borg byla zakladatelkou hned několika platforem pro ženy v počítačové vědě a průmyslu. Patří sem známý mailing list "Systers", konference na oslavu žen ve výpočetní technice Grace Hopper Celebration of Women in Computing* a Institut pro ženy a technologii (Institute for Women and Technology).

Mailing list Systers má dnes přes 2500 členek z 38 zemí světa. V roce 1987 se Borg zúčastnila konference o operačních systémech a všimla si, jak málo tam bylo přítomno žen, o celé oblasti počítačové vědy nemluvě. Borg pozvala 25 žen na této konferenci (z celkových 400 účastníků) na společnou večeři. Tak se zrodil mailing list Systers neboli "sestry" v "operačních systémech" ("sisters" in "operating systems"), který se rozrůstá dodnes.

Konference Grace Hopper na oslavu žen ve výpočetní technice umožńuje spojení žen napříč oborem pro účast v odborných diskusích o technických otázkách. Minulý rok se zúčastnilo 630 žen a dívek ve věku od dvanácti do sedmdesáti let.

"Pokud se zamyslíte nad tím, jak málo žen působí v oblasti počítačů, obvykle se soustředíte na překážky, kvůli kterým tomu tak je. Ona ale používala úplně jiný přístup. Věděla, že pro ženy je velmi povzbuzující, pokud se setkávají s jinými ženami, které jsou úspěšné ve svém oboru," říká děkanka pro aplikovanou vědu a inženýrství na Pricetonské universitě a presidentka Asociace pro výpočetní zařízení Maria Klawe. "První konference Grace Hopper byla prostě transformující událost pro všechny zúčastněné. Byly jsme unešeny. Pro nás všechny to bylo poprvé v životě, kdy jsme seděly v jedné místnosti s dalšími 400 ženami zaměřenými na techniku."

50/50 do roku 2020

Borg pracovala v počítačové vědě, její výzkum se týkal chybově-tolerantních operačních systémů a paměťových systémů mikroprocesorů. Strávila 11 let na výzkumu ve společnosti Digital Equipment Corporation (dnešní Compaq). Tam také na jedné z podnikových konferencí zahodila připravené poznámky ke svému vystoupení a místo toho pronesla improvizovanou řeč na téma: proč je ve výzkumném oddělení naší společnosti jen 7 žen.

Byla hrdou feministkou druhé vlny a nosila tričko s nápisem: "Poslušné ženy nevytváří dějiny". Na schůzi Národního fondu pro vědu na konci 90. let vyhlásila svou výzvu "50/50 do roku 2020". Chtěla dosáhnout toho, aby polovinu vysokoškolských diplomů z výpočetní techniky a vědy získávaly v roce 2020 ženy.

Zatímco pracovala uvnitř počítačového průmyslu na splnění svého snu, podněcovala zároveň daleko radikálnější myšlenky, než je rovnováha mezi muži a ženami. Byla přesvědčená, že do vývoje techniky a technologií je nutné zapojit přímo jejich koncové uživatele a ne pouze vědce.

Byla vůbec první ženou, která prohlásila, že ženy by samy měly vyvíjet nástroje. A to proto, že ti, kdo tyto nástroje tvoří, také určují, jak se budou používat, a tak vlastně kontrolují společnost.

V rozhovoru z roku 1999 Borg říká: "Co když třicetiletá žena vyvine technologii, která bude orientovaná na třináctileté dívky? Taková technologie bude postrádat rovnováhu. Ale takový je svět, ve kterém žijeme: Muži disponují mocí a podle kluků se řídí trh." Na jiném místě vysvětluje: "Technologie není neutrální. Každý vynález odráží hodnoty a potřeby svého vynálezce. Podoba a vliv nových digitálních technologií závisí na tom, do jaké míry se na jejich vývoji podílí ženy a jestli jsou brány v úvahu jejich potřeby. Technologie mění naše životy politicky, ekonomicky a společensky a změní i naše osobní životy. Ženy musí být u tohoto dění, aby řekly: Tak a tak chceme, aby tyto změny vypadaly."

"Netechnici" musí ovlivňovat technologický vývoj

Ke konci 90. let, kdy byli všichni v Silicon Valley oslněni miliony a ziskem, Anita Borg odešla do Xerox PARC, významné výzkumné instituce, a založila neziskový Institut pro ženy a technologii. Tam se snažila ovlivnit způsob, jakým vznikají nové technologické ideje. Nejen že podporovala ženy, aby se staly počítačovými odbornicemi, ale hledala také cesty, které by umožňovaly "netechnologickému" ovlivňovat technologický vývoj.

John Seely Brown, tehdejší ředitel Xerox PARC, o ní řekl: "Není těžké být vizionářem, ale je velmi vzácné vykonat své vize. A ona byla jedním z těch lidí, kteří to dokázali."

"Věřila, že všechno je možné a vytvářela taková prostředí, kde to byla skutečně pravda," dodává Denise Brosseau, spoluzakladatelka Fóra žen podnikatelek.

Na osobní rovině byla Borg známá svým aktivním přístupem k životu a uměním užívat si. V 70. letech jezdila na motorce, v 80. letech sjížděla divokou vodu na kajaku a naučila se pilotovat Cessnu 152, v 90. letech zase brázdila kopce Silicon Valley na horském kole.

V posledních měsících života žila Anita Borg „offline“ , ale zůstala v dosahu těch, které po celý život spojovala dohromady. Dostávala stovky dopisů od žen z celého světa. Většina z nich obsahovala jedno sdělení: „ Sice se neznáme osobně, ale nedokážete si představit, co znamenáte v mém životě. Když jsem o Vás uslyšela, došlo mi, že nejsem sama. Na Systers jsem se zapsala v roce 92 a tam jsem konečně našla komunitu, se kterou si mohu promluvit."

Zpracováno podle článku Katharine Mieszkowski


* pojmenováno podle Grace Murray Hopper (1906-1992)
Články o G. Hopper:
- Admiral Hopper Awarded the National Medal of Technology. Digital Equipment Corporation Press Release, Sept. 16, 1991.
- Admiral Hopper Dies. Digital Equipment Corporation Press Release, Jan. 2, 1992.
- Billings, Charlene W. Grace Hopper: Navy Admiral and Computer Pioneer. For Grades 5-12. National Women's History Project.
- Dickason, Elizabeth. Remembering Grace Murray Hopper: A Legend in Her Own Time. CHIPS, 1986.
- Lee, J.A.N. Unforgettable Grace Hopper. Reader's Digest, October 1994, p 181.
- Perusek, Anne M. Hopper Inducted in National Women's Hall of Fame. Society of Women Engineers Magazine, Nov./Dec. 1994.
- Philip Schieber. The Wit and Wisdom of Grace Hopper. OCLC Newsletter, March/April 1987, No. 167.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.