PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Petra Buzková ztratila korunu parlamentní královny krásy

Petra Buzková ztratila korunu parlamentní královny krásy

14. únor 2001  | Michaela Marksová-Tominová
kritika článku v LN 11. 9. 1998

Za vyvrcholení snahy našich médií podat co nejhorší obraz o českých ženách považuji článek ze zářijových Lidových novin. Název zněl: "Petra Buzková ztratila korunu parlamentní královny krásy".

Téma kdosi považoval za tak důležité, že se článek ocitl dokonce na první stránce. Paní redaktorka Pitrová (to jméno si zapamatujte, třeba napíše něco ještě lepšího) se smrtelně vážně zabývá úvahou, že zatímco před volbami se "dalo dívat" jen na Petru Buzkovou, teď přibyly další čtyři krásné mladé poslankyně. Jaké blaho pro poslance-muže! Aby čtenáři nezůstali na pochybách, jsou všechny zmíněné ženy v novinách vyobrazeny i s datem narození. Nevěřila jsem vlastním očím. Marně jsem přemýšlela, není-li Apríla. Jenže 11. září je den mimořádný snad jenom tím, že svátek má Denisa.

Jako odborník na slovo vzatý se k této problematice vyjadřuje sexuolog a poslanec Zvěřina. Libuje si, že ODS má hned čtyři "pohledné novicky" (příšerný výraz!). Už si prý také sestavil soukromý žebříček královen krásy, ze kterého je patrné, že dává přednost blondýnkám. To je skutečně sdělení hodné titulní stránky. Já mám zase raději vysoké muže s modrýma očima, ale opravdu nevím, koho to zajímá. Druhým citovaným specialistou je poslanec Krása. Také on zjevně upřednostňuje blondýnky, neboť se přiznává, že mladé kolegyně z US nejsou jeho typ (obě tmavovlásky).

Že se páni poslanci mají při zasedáních "na co dívat" mě upřímně těší. Trápí mě ale, mají-li se na co dívat také paní a slečny poslankyně. Postrádám informaci o tom, který z poslanců chodí nejčastěji do posilovny a je nejmužněji svalnatý. Že by pan Klaus, když hraje tak často tenis? Dozvěděla jsem se sice, že Monika Horáková měla první den na noze řetízek se zvonečky, ale nevím, jaké ponožky měl pan Zvěřina ani nosí-li poslanec Krása slipy či trenýrky. Jako voličku mě též zajímá, kteří poslanci používají antiperspiranty, aby svým kolegyním nepáchli. Toužím si sestavit žebříček parlamentních králů krásy, ale potřebovala bych vědět, jak má kdo chlupatou hruď. Věřím, že se příslušné fotky v některém z příštích vydání Lidových novin objeví.

Nechci ale jenom kritizovat. Na konci článku jsem narazila na dvě věty, se kterými téměř zcela souhlasím. Vypustil je z úst pan Zvěřina: "Je dokázáno, že ženy mění kolektiv. A jsem si jist, že mezi krásnými ženami se budou mnozí poslanci chovat úplně jinak, než kdyby ve sněmovně byli samí muži." Něco podobného řekla také Betty Boothroyd, mluvčí dolní sněmovny britského parlamentu. (Mimochodem: v této funkci je to první žena za několik set let.) Pravda, vynechala přívlastek ´krásné´. Zastává asi názor, že je důležité, co mají poslankyně a poslanci v hlavě, a ne jak vypadají (což by pan Zvěřina zřejmě nepochopil). Betty Boothroyd jednoznačně ocenila kultivovanost, kterou tam historicky nebývalé množství žen vneslo. Poslankyně jsou totiž ukázněné. Neskáčí ostatním do řeči. Mluví, jen když na ně přijde řada a mluví k věci. Když hovoří někdo jiný, poslouchají. Nedupou, nemručí ani nehvízdají, a tak zasedání dolní sněmovny konečně vypadají jako schůze dospělých lidí a ne jako sraz party puberťáků.

Do parlamentu se zkrátka dostaly ženy, které jsou mladé a krásné. To je podezřelé, a tak je třeba najít nějakou vadu. Kdekdo rád uvěří, že vykonávají funkci čistě dekorativní a jejich inteligence je zanedbatelná. V parlamentu se ocitly zajisté jen proto, aby se pánům poslancům pracovalo lépe a radostněji. Ačkoli těžko říct. V přítomnosti půvabných žen se jim může zcela zatemnit mozek a jejich schopnost soustředit se na něco jiného než na výstřih své kolegyně bude asi dost omezená. Důkazem je sám "nejmocnější muž planety" prezident Clinton. Člověk, respektive žena by řekla, že muž v jeho věku a postavení a s jeho zkušenostmi si dá velký pozor. Opak je pravdou. Stačí, aby si oplácaná devatenáctka vyhrnula sukni a hormony zvítězí nad zdravým rozumem na celé čáře.

Pro příští parlamentní volby každopádně navrhuji, aby se na prvních místech kandidátek automaticky objevily vítězky soutěží Miss. Snažit by se měla zejména Sociální demokracie. Paní Pitrová totiž píše, že "mezi novými poslankyněmi ČSSD se mladá a půvabná žena - podle mínění mužské části parlamentu - neobjevila". No vida. Takže alespoň v rámci své strany si Petra Buzková korunu královny krásy zachovala.


vyšlo v Cosmopolitanu č. 7/98



Petra Buzková ztratila korunu parlamentní královny krásy

PRAHA - Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a první žena sociální demokracie se musí rozloučit s pomyslnou korunkou parlamentní královny krásy. Blondýna Buzková, která byla podle vyjádření řady poslanců po uplynulých šest let jednou z mála političek, na které se v poslaneckých kuloárech dalo dívat, musí nyní čelit silné konkurenci. Ta do dolní sněmovny přišla spolu s předčasnými volbami v podobě mladých a neokoukaných tváří. Nejsilněji se na nadcházející politické boje vyzbrojil poslanecký klub ODS. Ten totiž čítá hned čtyři půvabné poslankyně, za kterými se v parlamentních chodbách během prvního dne jednání povolebního parlamentu zálibně otočil nejeden jejich mužský kolega. Pozadu nezůstala ani Unie svobody, která má ve svém klubu zase dvě nejmladší hezké poslankyně-šestadvacetiletou Ivanu Hanačíkovou a pětadvacetiletou Moniku Horákovou. Ta kromě svého půvabu a toho, že je jedinou romskou zástupkyní v současném parlamentu, budila první den rozruch v parlamentních kuloárech ještě něčím jiným-na noze totiž nosí zlatý řetízek s několika malými zvonečky. Sama Buzková však do svého klubu žádnou posilu nedostala. Mezi novými poslankyněmi ČSSD se totiž mladá a půvabná žena - podle mínění mužské části parlamentu - neobjevila.


Zuzana Pitrová (Lidové noviny)

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.