Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Petice za svět míru a svobody a proti eskalaci násilí a teroru

Petice za svět míru a svobody a proti eskalaci násilí a teroru

20. zaří 2001  | proFem
Nečekejme, co a jak za nás cizí a naši politici rozhodnou. Poneseme důsledky jejich rozhodování! Svůj postoj k tragickým událostem v USA a k chystané vojenské odpovědi na ně můžete vyjádřit podpisem petice.

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

v souvislosti s událostmi minulého týdne začíná i v České republice diskuse o následcích hrůzného atentátu ve Spojených státech a důsledcích připravovaného odvetného úderu USA - kam ten úder bude nasměrován, to ví zatím jen bůh a Bush. Bohyně tu asi byly opět zcela vyloučené.

Nemyslím, že bychom měly/-i jenom čekat, co a jak za nás cizí a naši politici rozhodnou a nést potom jenom důsledky jejich rozhodování. Myslím naopak, že je nutné zvednout i svůj hlas, tak jak to dělají již tisíce lidí na celém světě.

Petice, která je adresována české vládě a českému parlamentu, je velmi podobnou jedné z mnoha petic, které podepisují lidé v Německu, Francii, USA či ve Finsku. Prosím o Váš hlas, o Váš podpis, jste-li ve všech bodech s jejím zněním srozuměny/-i. Zároveň Vás prosím o další rozšiřování informace o této petici. V tento okamžik se k petici připojilo 23 lidí.

Marie Saša Lienau proFem o.p.s.

P E T I C E
za svět míru a svobody
a proti eskalaci násilí a teroru

Adresát:
Vláda a Parlament České republiky

1. Já, níže podepsaná/-ný, vyslovuji tímto americkému národu můj hluboký a pravdivý soucit se všemi oběťmi útoků 11.září 2001.

2. Hlásím se k míru, spravedlnosti a svobodě a jsem proti terorismu, válce a násilí v celém severním, jižním, západním a východním světě.

3. Mým přáním je otevřené a čestné zacházení s různorodými názory. Zásadně upřednostňuji diskusi před násilným jednáním.

4. Při plánování reakcí na útoky z 11.září 2001 velice prosím všechny zodpovědné osobnosti o krajní zodpovědnost a opatrnost.

5. Přeji si, aby všichni, kteří nebyli bezprostředně násilím postiženi, této výhody využili a zabránili eskalaci dalšího násilí.

6. Obzvláště prosím, aby byl zohledněn fakt, že každá reakce vyvolává další protiakci. Žádám proto, aby se zvolily pouze ty akce, jejichž následky lze zhodnotit a přehlédnout a které byly promyšleny vcelku a až do konce.

7. Přeji si, aby bezpečnostní a světová politika nebyla zaměřena jen krátkodobě, ale měla dlouhodobý koncept. Sem patří podle mého mínění, že nesmíme dávat lidem, kteří mají jiné mínění, žádný důvod či impuls k nenávisti naší civilizace. Nikdo na světě by neměl mít pocit, že musí své hodnoty vůči našim hodnotám bránit násilím.

8. Prosím, myslete přitom na naše děti.

9. Velice si přeji, abychom všichni - politika, věda a ekonomie, mladí i staří, lidé všech barev pleti a jakéhokoliv vzdělání - začali přemýšlet trvale, opakovaně a neustále o naší celosvětově společné existenci.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.