PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Pár tipů z knihovny Gender Studies, o.p.s.

Pár tipů z knihovny Gender Studies, o.p.s.

Pár tipů z knihovny Gender Studies, o.p.s.
K tématu maskulinity a jeho různých aspektů je v knihovně Gender Studies, o.p.s. k dispozici řada publikací a informačních materiálů. Zde vám představíme tři zdroje, ze kterých jistě načerpáte řadu užitečných poznatků a informací.

K tématu maskulinity a jeho různých aspektů je v knihovně Gender Studies, o.p.s. k dispozici řada publikací a informačních materiálů. Zde vám představíme tři zdroje, ze kterých jistě načerpáte řadu užitečných poznatků a informací.

Joseph H.Pleck: Mýtus maskulinity (The Myth of Masculinity)

Kniha analyzuje koncept mužské identity a role, odvozené a postavené na pohlaví. Kriticky analyzuje výzkumy na toto téma od třicátých let 20. století dále, založené na souboru představ a stereotypních charakteristik, přisuzovaných mužskému, ale i ženskému pohlaví, podle nichž se také identita určovala. Tato zkoumání do velké míry ovlivnila naši představu o mužské roli a maskulinitě dodnes. Pleck ukazuje, že výzkumy, a tím pádem i naše výsledná představa, byly často založeny na dezinterpretaci dat, podpořeny homofobií, misogynií a třídními předsudky.

Michael S. Kimmel (edit.): Proměna mužů: nové směry ve výzkumu mužů a maskulinity (Changing Men: New Directions in Research on Men and Masculinity)

Publikace přináší zajímavé studie na téma mužů a maskulinity. Autoři a autorky se zabývají množstvím témat, jako například vztahy mezi muži a ženami, sexualitou, vztahem rasy a genderu. Nalezneme zde i rozhovory o životních drahách  například s americkými atlety, nejenom o tom, jak zvládají ukončení své sportovní kariéry. Studie z oboru etnografie pracovního prostředí se zaměřuje na vtipkování se sexuálním podtextem v restauračních kuchyních, které jsou mužskou doménou, a rozpaky, do nichž takové chování uvádí ženské pracovnice.

Časopis "Men and Masculinities" (M&M)

Obsahuje texty mezioborového výzkumu v nově se rozvíjejícím oboru mužských studií a studií maskulinity. Přináší výsledky empirického a teoretického bádání, založené na nejnovějších teoretických perspektivách z oblasti genderových studií, včetně feminismu, queer teorií a multikulturalismu. S využitím různých metodologií, články v M&M zkoumají vyvíjející se role a vnímání mužů napříč společností.

Všechny tyto tituly a mnoho dalších zajímavých publikací si můžete zapůjčit v knihovně Gender Studies. Aktuální otevírací dobu knihovny a veškeré informace o jejím fungování naleznete zde.

Těšíme se na vaši návštěvu!

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.