feminismus.czČlánky › Oslavy MDŽ v zahraničí – výzva pro zahraniční zpravodaje

Oslavy MDŽ v zahraničí – výzva pro zahraniční zpravodaje

5. březen 2004  | Michaela Marksová-Tominová
Mezinárodní den žen je svátkem s bohatou a pohnutou historií, která ostatně ilustruje mnohé peripetie moderních dějin občanské emancipace a boje za lidská práva. Není v žádném případě svátkem komunistickým, komunisté ho pouze zneužili ve prospěch své ideologie (stejně jako fašisté zneužili Den matek), a dodnes se slaví také na západ od našich hranic. Oslavy ovšem nespočívají v tom, že se ženám rozdávají květiny a muži se opijí. Tento ten ženské organizace, odbory a řada politických stran organizují nejrůznější akce připomínající stále trvající úsilí žen o dosažení rovnosti ve společnosti.
Mezinárodní den žen je svátkem s bohatou a pohnutou historií, která ostatně ilustruje mnohé peripetie moderních dějin občanské emancipace a boje za lidská práva. Není v žádném případě svátkem komunistickým, komunisté ho pouze zneužili ve prospěch své ideologie (stejně jako fašisté zneužili Den matek), a dodnes se slaví také na západ od našich hranic. Oslavy ovšem nespočívají v tom, že se ženám rozdávají květiny a muži se opijí. Tento ten ženské organizace, odbory a řada politických stran organizují nejrůznější akce připomínající stále trvající úsilí žen o dosažení rovnosti ve společnosti. Česká média ale po roce 1989 o takových akcích na západ od našich hranic dosud neinformovala (kromě malé zmínky v loňském roce). Pokud se píše o MDŽ v zahraničí, připomíná se zásadně Rusko či různé rozvojové země. Žádáme proto, aby média letos přinesla zprávy o oslavách MDŽ také ze zemí na západ od našich hranic. Pro inspiraci přikládáme následující výběr akcí:

Francie:
(podklady pro tuto informaci jsme obdržely z francouzského velvyslanectví)
Ve Francii se u příležitosti Mezinárodního dne žen koná mnoho různých akcí jak v Paříži, tak v ostatních regionech. Jejich počet dokládá, že Francouzky a Francouzi se cítí čím dál více osloveni tématem obrany ženských lidských práv. V současném kontextu aféry a přijetí zákona o nošení náboženských symbolů (a zejména muslimského závoje ve školách) se ženské otázky dostávají do popředí zájmu celé veřejnosti.

Paříž:
- "Vesnice" ženských a feministických organizací, kterou pořádá pařížský magistrát na prostranství před budovou radnice. Budou se diskuse, různá setkání s veřejností, ale také zábavný program pro celou rodinu. "Vesnice" bude otevřena 6.-7. března od 10 do 20 hod.
- Pochod - demonstrace na obranu práv žen, který začíná na Place de la Republique ve 14 hodin. Díky mobilizaci většiny ženských spolků v zemi se počítá s velkou účastí.

Ostatní části Francie:
- Příklady debat a kulatých stolů:
o Ženy proti globalizaci (Lille, 12. března);
o Proč potřebujeme feministické muže? (Lille, 13. března)
o Rovnost žen a mužů v zaměstnání - 20 let po zákonu z roku 1983 (Rouen, 8. března);
o Vztahy dívek a chlapců (Seine-et-Marne, 8. března)
- V souvislosti s vládním nařízením o zákazu nošení náboženských symbolů ve školách se spojilo mnoho francouzských asociací a vytvořilo Laickou a Feministickou koordinační skupinu (CLF), která svolává na den 8. března k demonstraci "Ženy a muži proti integrismu".
- Francouzská strana zelených pořádá 8. března tiskovou konferenci. Zúčastní se vůdčí osobnosti z kandidátek do EP, regionálních a kantonálních voleb, poslankyně atp. a budou hovořit na téma "Reklamní zahlceni a sexistická reklama: symbolická podpůrná akce". Akce má za cíl vyjádření podpory kolegům a kolegyním, kteří soudně napadli všudypřítomnou sexistickou reklamu.

Belgie-Brusel:
- Evropská parlament bude při příležitosti MDŽ dne 8. března debatovat o zprávě Výboru pro ženská práva, o programu Daphne II pro prevenci násilí na dětech, mladých lidech a ženách, o zprávě týkající se žen z etnických minorit v EU a o zprávě o pracovním, rodinném a soukromém životě.
- Parlamentní skupina evropských socialistů pořádá 8. března tiskovou konferenci se snídaní, na které budou mluvit socialistky - členky Výboru pro ženská práva o výše zmíněných zprávách, a také o celkové situaci týkající se rovných příležitostí v Evropě.

Švýcarsko-Ženeva-Mezinárodní organizace práce:
- Dne 8. března bude zveřejněna publikace ""Breaking through the Glass Ceiling" (Proražení skleněného stropu) a zprávu "Světové trendy zaměstnanosti 2004", která informuje o situaci žen na trhu práce.
- Ve dnech 8. - 10. března bude MOP pořádat v Ženevě svůj první mezinárodní festival "Ženská práce".
- Dne 8. března se bude v ústředí MOP v Ženevě konat diskuse "Ženy a právo", které se zúčastní Shirin Ebadi, Íránská právnička a nositelka Nobelovy ceny míru, a Carla del Ponte, předsedkyně Mezinárodního soudního tribulnálu pro bývalou Jugoslávii.

USA:
Washington:
- Organizace UNIFEM pořádá vernisáž "Válka očima ženských fotografů" - dne 8. března, 18-20 hod, Mott House, 122 Maryland Ave.
- Dne 7. března v poledne na Dubpont Circle se koná shromáždění Za mír a spravedlnost. Účastníci a účastnice budou v růžovém oblečení.

5. ročník Globální stávky žen:
V rámci Globální stávky se každoročně konají demonstrace a další akce v 70 zemích světa. Globální stávka žen se poprvé konala v roce 1999, kdy se ženy v Irsku rozhodly přivítat nové tisíciletí národní generální stávkou. Hlavními mottem je "Invest in Caring, not Killing" (investujte do péče a ne do zabíjení) a kampaň na podporu zlepšení pracovních podmínek pro ženy. Vybíráme zde největší akce ve velkých městech v Evropě a USA:

Velká Británie - Londýn:
- Dne 6. března od 15-18 hod se koná protiválečné shromáždění na Trafalgar Square, podporované Ligou íráckých žen, Skupinou všech afrických žen a organizací mužů podporujících stejný plat pro ženy a muže Payday.
- Dne 6. března se v prostoru před radnicí na the Queen's Walk, London Bridge, od 9,30 koná pouliční divadlo "Vítejte v pevnosti Evropa".

Irsko:
- Demonstrace před letištěm Shannon proti přítomnosti armády USA.

USA:
Akce požadující, aby vlády investovaly sumy na zbrojení do sociálních programů, se konají v Los Angeles, San Franciscu, Washingtonu, New Yorku a Philadelphii.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.