feminismus.czČlánky › Online encyklopedie významných žen

Online encyklopedie významných žen

Online encyklopedie významných žen

Když se řekne české ženské hnutí, jaká jména se vám vybaví? Kdo byly zakladatelky feministických spolků, jejich členky a jak se podílely na dějinách emancipace? Jak vypadaly jejich aktivity a co dnes díky nim můžeme? Přesvědčte se, že encyklopedie nemusí být nuda, zvlášť, když je o ženách!

Internetová encyklopedie českého ženského hnutí

V rámci projektu Po stopách ženské vzdělanosti: Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové jsme vytvořily*i novou online platformu https://zenymohou.cz/encyklopedie, kde se snažíme připomenout jména významných žen z dějin českého ženského hnutí. Chceme ukázat, že ženy jako Eliška Krásnohorská nebo Karolina Světlá, které pokud někdo zná, tak leda z literárních čítanek, toho vytvořily mnohem víc. Snažíme se také zviditelňovat příběhy žen, jejichž jména jsou stále málo známá, například Františka Plamínková, Karla Máchová, Albína Honzáková, Milada Petříková-Pavlíková nebo Anna Rypáčková. 

Zabrouzdejte tedy v naší encyklopedii, zjistěte, kdo byly průkopnice ženské vzdělanosti a feministického hnutí, a nechte se vtáhnout do historie, která nás ovlivňuje dodnes a o které se stále málo ví!

Pokud vás encyklopedie zaujala a máte chvilku čas, využijte příležitost a zapojte se. Vyberte nějakou zajímavou ženu a zkuste zpracovat heslo podle vzoru. Výsledný produkt nám pošlete na office@genderstudies.cz, a my se s vámi rády*i spojíme. 

Encyklopedie žen byla vytvořena v rámci projektu Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové: po stopách ženské vzdělanosti. Projekt „KU-CH2-033 - Od Elišky Krásnohorské k Jiřině Šiklové - po stopách ženské vzdělanosti“ je podpořen Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem prostřednictvím Fondů EHP (Program Kultura).

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.