PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Obviněnému z vraždy leseb hrozí trest smrti

Obviněnému z vraždy leseb hrozí trest smrti

20. únor 2003  | Monika S. Benešová
Generální prokurátor USA John Ashcroft je připraven požadovat trest smrti pro muže, který byl obviněn z vraždy dvou lesbeb v Národní parku Shenandoah v roce 1996.
Generální prokurátor USA John Ashcroft je připraven požadovat trest smrti pro muže, který byl obviněn z vraždy dvou lesbeb v Národní parku Shenandoah v roce 1996.

Poprvé by měl být použit zákon státu Virginia z roku 1994, který dovoluje udělit přísnější tresty za zločiny motivované nenávistí proti lesbám a gayům. Poprvé bude také federální žalobce používat federální zákon proti zločinům z nenávisti v případě obvinění z útoku na lesby nebo gaye.
Julianne Marie Williams (24) a Laura "Lollie" Winans (26) byly brutálně zavražděny v květnu 1996 při kempování. Když policie zatkla Darrella D. Rice (35), přiznal se, že si vybral pro svůj útok ženy, protože „jsou zranitelnější než muži“ a že Winans a Williams si „zasloužily zemířít, protože byly lesbické kurvy“.

I když zločiny z nenávisti proti l/g lidem nejsou podle federálního zákona nelegální, Ashcroft srovnává případy vražd z nenávisti s útoky 11. září 2001: „Nenávist je nepřítel spravedlnosti bez ohledu na její zdroj“.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.