Reprodukční spravedlnost s postižením

28.5.2024  Praha  | 

Další z debat organizace ASAP zaměřených na reprodukční spravedlnost a dostupnost interrupcí v České republice se bude věnovat osobám se zdravotním postižením.

Více
feminismus.czČlánky › Nový Diář slavné ženy střední Evropy pro rok 2005 od proFem

Nový Diář slavné ženy střední Evropy pro rok 2005 od proFem

18. říjen 2004  | Gender Studies
V těchto dnech proFem, o. p. s. vydává nový Diář slavné ženy střední Evropy 2005, můžete si ho objednat ve Feminstickém internetovém knihkupectví. Diář Slavné ženy střední Evropy na rok 2005 obsahuje i tentokrát dvanáct portrétů (rozšířeně) středoevropských žen z minulosti – kromě Alice Masarykové či Růženy Vackové pak ženy, které nejsou v našem povědomí, a přesto žily životem, který ovlivnil další generace – jako např. ruská židovská anarchistka Mollie Steiner, polská feministka a socialistka Paule Mink či pak vice známá a stále fascinující Alexandra Kollontai.
V těchto dnech proFem, o. p. s. vydává nový Diář slavné ženy střední Evropy 2005, můžete si ho objednat ve Feminstickém internetovém knihkupectví. Diář Slavné ženy střední Evropy na rok 2005 obsahuje i tentokrát dvanáct portrétů (rozšířeně) středoevropských žen z minulosti – kromě Alice Masarykové či Růženy Vackové pak ženy, které nejsou v našem povědomí, a přesto žily životem, který ovlivnil další generace – jako např. ruská židovská anarchistka Mollie Steiner, polská feministka a socialistka Paule Mink či pak vice známá a stále fascinující Alexandra Kollontai. Neznámou nám dosud nezaslouženě zůstala kladská rodačka Gabriele hraběnka Magnis, ale ani manželce slavného Alberta Einsteina, která pocházela z Vojvodiny a podílela se zpočátku na jeho teorii relativity, se nedostalo (nejen u nás) zatím dostatečného uznání.… Třináctý portrét jsme tentokrát věnovaly "ženám v diplomacii” - od počátků české historie až podnes, neboť jsme doufaly, že se nám v této oblasti ukáže lepší poměr žen vůči mužům v politice. Jak hluboce jsme se mýlily!

Informační část diáře obsahuje jako vždy adresy neziskových a státních institucí, souvisejících s tématem rovných příležitostí žen a mužů, naleznete tam i informace o neziskových ženských organizacích a poprvé se u nás můžete i trošku “učit”: vysvětlujeme pojem gender und gender mainstreaming.

Samozřejmostí, kterou vyjadřuje již titul diáře, je, že upozorňujeme téměř každý den místo na jmeniny na “slavné ženy střední Evropy” a snažíme se tak trochu narovnat poněkud pokroucené vidění světa, které je ve velké většině neoblomně a stale ještě soustředěno téměř výhradně na “slavné” muže…

ISBN 80-239-3337-X, A5, brož., 167 str., profem, Praha: 2004, 95,- Kč.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.