Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Novinka feministického knihkupectví: Panství člověka a touha ženy

Novinka feministického knihkupectví: Panství člověka a touha ženy

21. únor 2003
Novinka feministického knihkupectví: Panství člověka a touha ženy
Panství člověka a touha ženy
V našem on-line feministickém knihkupectví najdete novou knihu z nakladatelství SLON Panství člověka a touha ženy (Feminismus mezi psychoanalýzou a poststrukturalismem) autora Pavla Barši.
V této knize představuje feminismus jednu z variant kritiky moderního humanismu jako projektu panství člověka nad světem. Vztah feminismu k psychoanalýze je dvojznačný: na jedné straně je psychoanalytická teorie patriarchální ideologií par excellence, neboť psychologicky a antropologicky ospravedlňuje panství mužů nad ženami, na straně druhé podává tato teorie analýzu mechanismů vzniku rodové bipolarity, na níž je toto panství založeno. Může být proto použita proti tomuto panství, a to obzvláště účinně tehdy, napojí-li se na strategie dekonstrukce subjektu a hierarchických dichotomií propracovávané poststrukturalismem.
V našem on-line feministickém knihkupectví najdete novou knihu z nakladatelství SLON Panství člověka a touha ženy (Feminismus mezi psychoanalýzou a poststrukturalismem) autora Pavla Barši.

V této knize představuje feminismus jednu z variant kritiky moderního humanismu jako projektu panství člověka nad světem. Vztah feminismu k psychoanalýze je dvojznačný: na jedné straně je psychoanalytická teorie patriarchální ideologií par excellence, neboť psychologicky a antropologicky ospravedlňuje panství mužů nad ženami, na straně druhé podává tato teorie analýzu mechanismů vzniku rodové bipolarity, na níž je toto panství založeno. Může být proto použita proti tomuto panství, a to obzvláště účinně tehdy, napojí-li se na strategie dekonstrukce subjektu a hierarchických dichotomií propracovávané poststrukturalismem. Tyto intelektuální postupy musejí být ovšem doplněny proměnou typu touhy. Panství člověka nad přírodou a ženou je postaveno na hegemonii "falické" touhy muže. Podvracení tohoto panství proto předpokládá rozvoj životních forem napájených "nefalickou" touhou ženy. Konečným cílem není nahradit jednu hegemonii jinou - patriarchát matriarchátem -, nýbrž osvobozovat se ze zajetí samotného protikladu Muž / Žena. V této perspektivě rozebírá kniha v postavách jejich hlavních představitelek klíčové směry současné feministické teorie: feminismus liberální, diferenční, poststrukturalistický, winnicottovský, postlacanovský a ekologický.

Pavel Barša přednáší politickou teorii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a filosofii na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Je autorem monografií Politická teorie multikulturalismu (1999), Imanence a sociální pouto (2001) a spoluautorem publikace Národní stát a etnický konflikt. Politologická perspektiva (1999).

ISBN 80-86429-06-7, brož., 226 str

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.