Reprodukční spravedlnost s postižením

28.5.2024  Praha  | 

Další z debat organizace ASAP zaměřených na reprodukční spravedlnost a dostupnost interrupcí v České republice se bude věnovat osobám se zdravotním postižením.

Více
feminismus.czČlánky › Nizozemsko: téma násilí na muslimkách stálo režiséra život

Nizozemsko: téma násilí na muslimkách stálo režiséra život

3. listopad 2004  |  Novinky.cz
Přední nizozemský filmový režisér a novinář Theo van Gogh (47) byl v úterý ráno zastřelen v parku ve středu Amsterdamu. Podle svědků jej napadl šestadvacetiletý muž v marockém tradičním obleku v momentě, kdy jej předjížděl na kole. Na hruď mu následně připevnil vzkaz odsuzující hanění islámu.
K napadení van Gogha došlo v devět hodin ráno. Výstřel režiséra zasáhl do břicha. Zemřel na místě.

Policie údajného pachatele s dvojím občanstvím: Nizozemska a Maroka - záhy zadržela. Při zatýkání byl postřelen do nohy.

Při zásahu byl vážně zraněn i jeden policista. Útočník je zadržován v amsterdamské věznici Oosterpark.

Van Gogh se proslavil filmem Submission (Poddanost) kritizujícím násilí proti ženám v islámských společnostech. Film, zachycující osud ženy zneužívané manželem, vyvolal v muslimských kruzích v Nizozemsku velké pobouření.

Van Gogh čelil desítkám smrtících výhrůžek. Na filmu pracoval s političkou Ayaan Hirsi Aliovou, Somálkou, která získala nizozemské občanství fingovaným sňatkem, z něhož po 12 letech uprchla. Po uvedení filmu musela policie Aliové kvůli ohrožení poskytnout ochranu.

Připravovaný film o Fortuynovi
Režisér údajně nyní připravoval další kontroverzní film, a to o populistickém předákovi Pimu Fortuynovi. Toho v květnu 2002 zastřelil aktivista hnutí na obranu zvířat. Vrah Volkert van der Graaf dostal osmnáct let.

Fortuynovo hnutí se po parlamentních volbách se stalo dočasně druhou nejsilnější vládní stranou v zemi.

Dnešní vraždu odsoudila nejen politická elita - včetně premiéra Jana Petera Balkenendeho, ale i královna Beatrix. Předseda vlády nazval v poselství národu van Gogha "hrdinou svobody slova". "Násilí nebude mít v naší zemi konečné slovo," řekl dále s tím, že atentát bude důsledně prošetřen.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.