feminismus.czČlánky › Nejlepší firma s rovnými příležitostmi za rok 2004 v kategorii velké firmy

Nejlepší firma s rovnými příležitostmi za rok 2004 v kategorii velké firmy

Nejlepší firma s rovnými příležitostmi za rok 2004 v kategorii velké firmy
Firma IBM ČR je jedna z mála, která svůj přátelský postoj k rovným příležitostem pro ženy a muže veřejně prezentuje. To, že si firma uvědomuje společenské překážky, kterým čelí ženy zvláště v technických oborech, je patrně již z webových prezentací této společnosti. lin
Firma IBM ČR je jedna z mála, která svůj přátelský postoj k rovným příležitostem pro ženy a muže veřejně prezentuje. To, že si firma uvědomuje společenské překážky, kterým čelí ženy zvláště v technických oborech, je patrně již z webových prezentací této společnosti.

V rámci firemní kultury IBM je kladen důraz na slaďování pracovního a rodinného života a na posilování postavení žen ve firmě. Za účelem posilování postavení žen IBM organizuje speciální mentorovací programy pro ženy, networking (síťování) žen pracujících uvnitř firmy a různé vzdělávací programy v rámci interního programu. Jednotlivé programy jsou uskutečňovány na základě pravidelných statistik, které zjišťují zastoupení žen ve firmě, jejich fluktulaci (nábor, odchod) apodob. Řada opatření jako flexibilní pracovní doba, opatření pro ženy na mateřské dovolené apodob. byly uskutečněny na základě interního programu IBM Women Leadership Council.

Jedním ze základních předpokladů, které umožňují slaďování pracovního a rodinného života, je flexibilní pracovní uspořádání. Firma IBM umožňuje svým zaměstnancům a zaměstnankyním pracovat flexibilně, na částečné úvazky, práci z domova a práci po telefonu. Tyto možnosti jsou přístupné nejen pro management firmy ale i pro administrativní personál. V omezeném rozsahu je možné čerpat volno nad rámec zákona na základě individuálních dohod. Společnost také pro rodiče nabízí vnitropodnikové poradny a letní programy a pobyty pro děti. Na základě výzkumu Potřeby v oblasti slaďování rodinného a pracovní života bylo zjištěno, že zaměstnanci a zaměstnankyně firmy by uvítali podporu zařízení pro péči o děti v okolí místa zaměstnání. Tomuto tématu se firma bude věnovat v budoucnosti. Rodičům na mateřské a rodičovské dovolené je umožněno (v rámci maternity/paternity leave policy) udržovat nepřetržitý kontakt s pracovním prostředím a vzdělávání např. prostřednictvím e-learningových kurzů. Pro rodiče vracející se z mateřské/rodičovské dovolené (jsou jimi především ženy) je poskytován mentorovací program. Firma IBM si také uvědomuje sociální znevýhodnění žen v oblasti informačních technologií a proto se snaží o podporu žen v této oblasti formou spolupráce s vysokoškolskými zařízeními a zvýšenou pozorností při náboru nových zaměstnanců.

Ve světě IBM organizuje technologické tábory, které mají vzbudit zájem o matematiku a vědu mezi dívkami a předvést jim výhody počítačů. Program EXITE (Exploring Interests in Technology and Engineering) začal v USA v roce 1999. IBM si od těchto programů slibuje zvýšení počtu dívek a žen, které se zajímají o technologie, vědu a snaží se mezi nimi hledat talenty. V roce 2000 získala firma IBM cenu Catalyst za příkladné iniciativy podporující ženy nebo v roce 2003 ocenění amerického časopisu Working Mother 100 Best Companies for Working Mothers.

Rozhovor s Monikou Pavlíčkou, ředitelkou marketingu a komunikace ČR

Proč se Vaše firma rozhodla prosazovat rovné příležitosti pro ženy a muže?
MP: Společnost IBM řešila tuto otázku ještě dříve, než problematiku rovných příležitostí uzákonila americká ústava. Naše společnost ve Spojených státech implementovala směrnici týkající se vytváření rovných příležitostí již v roce 1953. Pod problematikou rovných příležitostí si ale nepředstavujeme pouze rovné příležitosti pro ženy a muže, ale také pro lidi se změněnou pracovní schopností, národnostní menšiny apod.

S jakými reakcemi jste se setkali, když jste tuto politiku zaváděli? Ze strany zaměstnanců, konkurence atd.
MP: IBM od samého počátku svého vstupu na český trh postavila svou místní firemní kulturu na základech celosvětové firemní kultury společnosti. Proto i otázky vytváření rovných příležitostí, které jsou její samozřejmou součástí, přijali zaměstnanci české pobočky jako součást firemní politiky a kultury.

Co považujete za nejlepší výsledek této politiky?
MP: Jako velmi dobrý výsledek našich podpůrných programů zaměřených na vytváření vhodného a balancovaného pracovního prostředí vidíme i jakousi změnu místní mentality. I v České republice je tradičně průmysl informačních technologií široce spojován s muži. Ta situace je ale dávno jiná, protože my i v prostředí informatiky nabízíme pracovní příležitosti, ve kterých dnes úspěšně působí muži i ženy. Konkrétně v našem brněnském outsourcingovém centru jsme k dnešnímu dni vytvořili již desítky pracovních míst, ve kterých jsou ženy velmi úspěšné. Právě ty ženy, které si před vstupem do světa IT samy sebe v takovém prostředí nedokázaly ani dost dobře představit.


Ptala se: Linda Sokačová
Text: Linda Sokačová

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.