PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Muži, podpořte petici proti vulgárnímu výroku senátora Jaroslava Kubery (ODS)!

Muži, podpořte petici proti vulgárnímu výroku senátora Jaroslava Kubery (ODS)!

12. prosinec 2003  | Nenad Djapic
Při projednávání paragrafu zákoníku práce o sexuálním obtěžování v Senátu Poslanecké sněmovny ČR ve středu 10.12. 2003 se senátor Jaroslav Kubera z klubu ODS vulgárně vyjádřil o českých feministkách. Odvolával se přitom na údajné fotografie nalezené na internetových stránkách českého ženského hnutí a vulgárně je nazval “neukojenými feministkami“. Pan senátor doslova řekl: „… nemohu v žádném případě podpořit naši paternalistickou ochranu a touhy neukojených feministek, kterým harasment nikdy nehrozí. To je na tom velmi pikantní a zvláštní. Nemohu je jmenovat, protože bych se dopustil toho, čeho se dopustit nechci, ale můžete si je na internetu prohlédnout - ty aktérky, které jsou v těchto směrech aktivní, těm se opravdu nemůže nic stát, nikdo je nikdy obtěžovat nebude.“ Na to reagoval manžel jedné z českých feministek a napsal protestní dopis předsedovi Senátu ČR Petru Pithartovi a petici určenou široké veřejnosti. Podporu petici můžete vyjádřit připojením svých jmen na: gender.info@ecn.cz, tel/fax: 224 915 666.
Předseda Senátu PČR
p. Petr Pithart

Vážený pane předsedo!

Cítíme se hluboce uraženi výroky pana senátora Jaroslava Kubery (ODS), které pronesl veřejně na půdě senátu o českých feministkách. Při projednávání paragrafu zákoníku práce o sexuálním obtěžování se totiž odvolával na fotografie našich žen, matek, dcer, přítelkyň a známých, které viděl na internetových stránkách českého ženského hnutí a vulgárně je nazval “neukojenými feministkami“. Pan senátor doslova řekl: „… nemohu v žádném případě podpořit naši paternalistickou ochranu a touhy neukojených feministek, kterým harasment nikdy nehrozí. To je na tom velmi pikantní a zvláštní. Nemohu je jmenovat, protože bych se dopustil toho, čeho se dopustit nechci, ale můžete si je na internetu prohlédnout - ty aktérky, které jsou v těchto směrech aktivní, těm se opravdu nemůže nic stát, nikdo je nikdy obtěžovat nebude.“

Žádáme veřejnou omluvu od pana senátora jak na půdě senátu, tak v médiích.

Zároveň panu senátorovi navrhujeme, aby na své internetové stránky či do médií dodal fotografie své ženy, matky, dcery (pokud je plnoletá), abychom si o nich mohli udělat svůj vlastní názor, tak jako si ho on dovolil udělat o nám blízkých ženách. Na rozdíl od pana senátora základními pravidly slušného chování neopovrhujeme, takže náš názor na vzhled a míru “ukojení” osob ženského pohlaví panu senátorovi blízkých zveřejňovat nehodláme.

Rádi bychom připomněli, že za feministky se pokládaly takové významné osobnosti českých dějin jako byly Božena Němcová, Karolína Světlá, Eliška Krásnohorská, ale i senátorka Františka Plamínková a Dr. Milada Horáková. Vztahuje se snad výrok senátora Kubery i na ně?

V případě, že k veřejné omluvě pana senátora Kubery nedojde a senát na naši stížnost neodpoví, vyhrazujeme si právo reagovat na tuto nehoráznost prostředky, které budeme považovat za přiměřené.

Nenad Djapic, filmový režisér (autor petice)
ing.Miloš Beck - ředitel firmy
Stanislav Beránek, pracující komunikačního servisu
Vladimír Čurda, technik
ing. Karel Dobeš, technik
Martin Fafejta, sociolog, VŠ učitel
Jan Fiala, kavárník
Jan Haverkamp, ekolog
Pavel Houdek, občan na civilní službě
Radim Chromik, právník
Josef Chuchma, novinář a kritik
Martin Junek, teoretický feminista
Tomáš Kamín, sociolog
Ondřej Karas, projektový manager
Karlheinz Koehler, knihkupec
Mgr. Miroslav Kašpárek, soukromý lektor
Petr Krejčí, státní úředník
Arnošt Marks, vrchní ředitel
Jiří Mašek, šéfredaktor www.osud.cz
Miloš Matúšek, filosof
Ondřej Matyáš, student
Roman Piják, grafik
Pavel Sedlák, student FF UK
Miroslav Sekera, programátor
Zdeněk Sloboda, novinář a student
Václav Stoupal, pracovník informačního centra
Petr Szczepanik, odborný asistent FFMU
Martin Ševčík, majitel reklamní agentury
Miroslav Šimáček, grafik
Petr Štěpánek, grafik, student FAMU Praha
Michal Štingl, koordinátor projektů neziskového sektoru
Marek Tichý, zástupce vrchního ředitele
Jiří Troskov, grafik
Jan Valder, grafik
Viktor Váňa, reflexní terapeut
Václav Vančura, ilustrator
Radim Jiri Stechovsky, student politickych ved - politologie, UHK, HK, aktivista proti extremismu

Podporu petici můžete vyjádřit připojením svých jmen na: office@genderestudies.cz, tel/fax: 224 915 666

K petici se připojují i ženy:
ing.Jana Becková - jednatelka firmy Eliška Benešová Kohoutová, studentka FHM UK-Gender studies
Diana Benšová, překladatelka
Monika Bosá, EsFem, Bratislava
Tereza Boehmová, editorka MF Dnes
PaedDr. Radmila Dobešová,
Alexandra Doleželová, Gender Studies, o.p.s.
Pavla Frýdlová, Gender Studies, o.p.s.
Eva Hejzlarová, studentka
Tereza Hendlová, studentka gender studies, FHS UK
Šárka Hinzová, reklamni textarka
Gabriela Houzarová, mediální analytička
Kateřina Hubingerová, studentka
MUDr. Dominika Grundová, Ústav cizích jazyků
Lenka Gruševská, studentka VŠ
Milada Jislová, t.č. na mateřské dovolené, Praha 8
Eva Junková, producentka, ESEJ studio
Eva Kavková, Evropská Kontaktní Skupina v ČR
Denisa Kera, asistentka FF UK
Hana Kracíková, redaktorka zpravodajství rádia City 93.7 fm
Petra Krainová, mluvčí FNM ČR
Alena Králíková, Gender Studies, o.p.s.
Anna Kroupová, studentka FF UK
Saša Lienau, proFem
Marta Ljubková
Petra Marcalíková, zdravotní sestra
Libuše Marešová, Nejdek, zásobovačka
Michaela Marksová-Tominová, Gender Studies, o.p.s.
Štěpánka Matúšková, Gender Studies, o.p.s.
Irena Minarikova, studentka
Katarina Minarovicova, Aspekt, Bratislava
Anna Nedvědová, Gender Studies, o.p.s.
Alena Ortenová
Petra Pisková, studentka
Petra Podlahová, barmanka
Zuzana Rosenbergová, manažerka prodeje
Linda Sokačová, Gender Studies, o.p.s.
Lenka Simerská, Gender Studies, o.p.s.
Michaela Svatošová, Gender Studies, o.p.s.
Ivana Šindlerová, Evropská Kontaktní Skupina v ČR
Libuše Tomanová, Státní zemědělský intervenční fond
Alena Vezniková, Senov
Hana Viansová, lektorka a překladatelka
Alena Wagnerová, publicistka a spisovatelka
Lada Wichterlová, Gender Studies, o.p.s.
Hasmik Valecká, administrativní pracovnice




Jaroslav Kubera (ODS), Senát PČR, 10.12. 2003:

"V úvodu řeknu, že nejsem sexista, nikdy bych nevyslovil to, co někteří kolegové vyslovili v Poslanecké sněmovně, v této komoře by se to ani nehodilo, se ženami spolupracuji od svých 4 nebo pěti let, každý si pamatujete, jak to tehdy bylo, jsou krásné, nádherné, lepší a nejlepší, mnohem lepší než my, ale hlavně o naši ochranu nestojí. Jsou svéprávné, ochrání se samy, ale na druhou stranu chtějí být obletovány, chtějí slyšet, že mají dnes krásný účes, krásnou sukni nebo kalhoty - bokovky, které jim sice zničí ledviny, ale ony obětují všechno pro to, jen aby se nám líbily. Proto nemohu v žádném případě podpořit naši paternalistickou ochranu a touhy neukojených feministek, kterým harasment nikdy nehrozí. To je na tom velmi pikantní a zvláštní. Nemohu je jmenovat, protože bych se dopustil toho, čeho se dopustit nechci, ale můžete si je na internetu prohlédnout - ty aktérky, které jsou v těchto směrech aktivní, těm se opravdu nemůže nic stát, nikdo je nikdy obtěžovat nebude. Nevím, proč bych to měl podporovat. Naopak, našich milých a krásných se to týká, a to co dělám dosud, budu dělat pořád, tím spíš ke svému věku, že mi už nic jiného nezbývá.

Připojuji se k panu senátorovi Sobotkovi, zejména odstavec 8 je velmi nebezpečný. Vzpomeňte, chytil mě za pravé nebo levé rameno, nevím, a přitiskl si mě na prsa. To je známý příběh, který byl v České republice souzen.

Pokud jde o jednání se zaměstnancem, které bude oprávněně vnímáno jako nevítané, takové je skoro každé jednání. Když normálně mluvím, tak řvu, když řvu, není to k vydržení. Zaměstnanci se oprávněně cítí mým řvaním poškozeni a tvrdí, že vytvářím nepřátelské, ponižující nebo zneklidňující prostředí na pracovišti, ale nic se neděje, protože jsou na to za ta léta zvyklí a vědí, že to o ničem není, že je ve skutečnosti chválím.

Obava ovšem může nastat ve chvíli, kdy je takový zaměstnanec postižen na osobním ohodnocení či propuštěn, pak nastává problém. Oprávněně tvrdí, že je oprávněný, a ten co není oprávněný, je povinen věc dokazovat.

Ještě horší je situace s tím, kdy zastánci rovnosti chtějí, aby se přijímalo systémem zipu - muži, ženy. Nevím, jak to mám udělat, protože budu muset přijímat na úřad jen muže, protože žen je tam asi 92 %. Ani krásnou ženu už nepřijmu, jak budou odcházet do důchodu, budu je muset vyměňovat za muže, což není možné, protože tolik mužů, kteří by chtěli se mnou pracovat, není."

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.