feminismus.czČlánky › Mladé ženy chtějí více možností

Mladé ženy chtějí více možností

Mladé ženy chtějí více možností
Ve dnech 17. až 21. září se v Bruselu konala konference na téma "Power and Participation, how can Young Women in Europe create the Missing Links?" ("Moc a účast, jak mohou mladé ženy v Evropě vytvořit chybějící články?") Konferenci, na které se diskutovalo o problémech, kterým čelí mladé ženy ve společenském a profesionálním životě, zorganizovaly tři mezinárodní organizace: European Youth Forum (EYF), European Women's Lobby (EWL) a World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). alex
Ve dnech 17. až 21. září se v Bruselu konala konference na téma "Power and Participation, how can Young Women in Europe create the Missing Links?" (Moc a účast, jak mohou mladé ženy v Evropě vytvořit chybějící články?) Konferenci, na které se diskutovalo o problémech, kterým čelí mladé ženy ve společenském a profesionálním životě, zorganizovaly tři mezinárodní organizace: European Youth Forum (EYF), European Women's Lobby (EWL) a World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

Tři dny strávily účastnice semináře prací nad následujícími tématy: role žen v politice, ve veřejném a společensko-ekonomickém životě a obraz žen v médiích. V diskuzích analyzovaly bariéry, kterým mladé ženy ve společnosti čelí a návrhy, jak tyto bariéry prolomit. Hlavními závěry bylo:
- podporovat ženy v politice afirmativní akcí, jako příklady byly uvedeny kvóty a zipový systém;
- odbourávat genderové stereotypy formálním i neformálním vzděláním;
- bojovat proti jakékoliv formě domácího násilí a genderové diskriminaci;
- vytvořit síť, která bude sbližovat ženy na obecní, národní i evropské úrovni;
- povzbuzovat mladé ženy k aktivitám v ženských a mládežnických organizacích;
- regulovat obraz genderového násilí a vizuálního obtěžování v médiích;
- naléhat na veřejné autority, aby podporovaly ženská a mládežnická hnutí,
- všechny veřejné dokumenty musí používat genderově senzitivní jazyk.

Tyto závěry představily účastnice v Evropském parlamentu poslankyním Lissy Gröner (Evropští socialisté), Hitrud Breyer (Strana zelených) a Catherin Stihler (Labour Party). "Z genderového pohledu je distribuce moci ve světě rozložena nerovnoměrně," řekla poslankyně Evropského parlamentu Lissy Gröner. "V dnešní době je v Evropském parlamentě pouze 30% žen, které ovšem nezastávají klíčové postavení." Hitrud Breyer dodala: "Vytvořit systém kvót je jediná možnost jak dosáhnout genderové rovnosti na evropské úrovni." Financování politických stran by mělo být závislé na používání kvót.

Catherine Stihler mladým ženám poradila: "Pokud chcete změnit věci kolem Vás, musíte být politicky aktivní. V dnešní době máme rekordní množství mladých žen v politice a proto musíme najít cesty jak změnit přístup Evropského parlamentu k ženám.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.