feminismus.czČlánky › Místopředseda srbské vlády odvolán kvůli sexuálnímu obtěžování

Místopředseda srbské vlády odvolán kvůli sexuálnímu obtěžování

30. květen 2001  | Snežana Nikolić – Adamović
Pro obžalobu ze sexuálního obtěžování svých spolupracovnic byl v Srbsku z funkce místopředsedy vlády odvolán Vuk Obradović, předseda Sociálně demokratické strany, patřící ke koalici stran, tvořící novou demokraticky orientovanou vládu v této zemi.

Bývalého generála porazily ženy

Pro obžalobu ze sexuálního obtěžování svých spolupracovnic byl v Srbsku z funkce místopředsedy vlády odvolán Vuk Obradović, předseda Sociálně demokratické strany, patřící ke koalici stran, tvořící novou demokraticky orientovanou vládu v této zemi. Kromě toho byl Obradović odvolán i z funkce šéfa vládního teamu vytvořeného pro vyšetřování hospodářské kriminality a zneužití moci.

Patnáct členů nejvyššího orgánu sociálně demokratické strany Srbska počátkem května požádalo odvolání Vuka Obradoviće z místa předsedy strany kvůli “obskurdnímu sexuálnímu zneužívání spolupracovnic ve vládě i ve straně.” Mezi těmi, kteří žádali Obradovićovo odstoupení, byly i členky sociálně demokratické strany, které tvrdí, že je předseda jejich strany sexuálně obtěžoval. Obžalovaný Obradović na tato tvrzení reagoval prohlášením, že “nechápe, jak žena, které je vyjádřena pozornost, se s tím může obrátit na veřejnost.” Tímto tvrzením u části srbské veřejnosti jen zesílil pochybnosti o své nevinně, přestože se našli i ti, kteří toto prohlášení interpretovali jako důkaz jeho mužnosti.

Události se potom odvíjely filmovou rychlostí. Nejprve se Obradovićovi podařilo zajistit si uvnitř své strany dostatečnou většinu, potřebnou pro to, aby se udržel ve funkci předsedy. Jednu z členek strany, která Obradoviće obžalovala, vyhnali jeho přívrženci ze sálu pokřiky “ven, kruvo”. Ze strany byli vyloučeni všichni, kteří žádali Obradovićovo odvolání a na místo předsedy ústředního výboru sociálních demokratů byl jmenován bratr Vuka Obradoviće. Na veřejnosti bylo rozložení sil poněkud jiné. Vyloučená mluvčí strany Ljiljana Neštorović vzala na sebe nepříjemnou povinnost uvést detaily “dvoření”, kterému byla vystavena. Z jejích slov vyplynulo, že když se Obradović octnul s ní o samotě, chytil ji za ruce a řekl, že mu je potřebná něžnost. Přestože ho odbyla, ta scéna se podle jejích slov při příštím setkání opakovala. Podle slov advokáta ohrožených žen Obradovićově “šarmu” byly nuceny odolávat mnohé další spolupracovnice i některé novinářky.

To všechno vyvolalo úplnou lavinu komentářů na téma sexuálního obtěžování v Srbsku, kde dosud neexistuje žádná zákonná regulace, na jejímž základě by tento problém mohl být sankcionován. Ale bez ohledu na tuto skutečnost obtěžované ženy vznesly proti Obradovićovi obžalobu, při níž se opírají o jiný existující zákon. Jestliže se prokáže, že tento druh obtěžování se opakoval, může soud dospět k obžalobě z trestního činu násilnického chování, za nějž by Obradovićovi hrozil trest od tří měsíců do tří let.

Sám Obradović a tady nutno připomenout, že byl kdysi i generálem jugoslávské armády, se brání všemi možnými prostředky. Nejprve poslal dopis presidentovi Jugoslávie Vojislavovi Koštunicovi, v němž tvrdí, že za veřejným lynčem, kterému je vystaven, stojí mocné politické a finanční kruhy. Bývalý generál tvrdí, že za celou aférou stojí lidé, kteří se cítí ohroženi činností jeho Komise pro vyšetřování hospodářského kriminality. Za svůj morální a politický pád obvinil i srbského premiéra a ministra vnitra. Potom toto obvinění dementoval. Posléze přistoupil na to, že sám odstoupí z funkce místopředsedy vlády a znovu si to rozmyslel. A tak dále, a tak dále.

Bezprostředně před vrcholnou schůzkou vedení srbské vládní koalice vystoupil s prohlášením, v němž tvrdí, že štvanice na něj byl dlouho připravovaná. Jeden soukromý bělehradský detektiv, kterého Obradović najal, tvrdí, že v kanceláři šéfa Sociálnědemokratické strany se našla příslušná zařízení a jeho klient uvádí, že dostal "zvláštní finanční nabídku, aby z místa předsedy strany odstoupil”. Všechna tato tvrzení ale potápějícímu politikovi nijak nepomáhají. Na zasedání vedení vládnoucí koalice bylo téměř absolutní většinou rozhodnuto, že Obradović musí odejít. Bylo rovněž rozhodnuto, že poslanecké mandáty budou zachovány i těm členům Sociálně demokratické strany, kteří proti Obradovićovi podali žalobu. Očití svědkové tvrdí, že toto jednání bylo velice nepříjemné, a novinoví komentátoři uvádějí, že k rozhodnutí se dospělo proto, že nikdo z mladé demokratické vlády si nepřál mít vedle sebe zkompromitovaného politika.

Obradović nyní jezdí po Srbsku a řeční. Ohlásil i svou kandidaturu na presidenta Srbska. Mezitím se vrší žaloby z jedné i z druhé strany a očekává se soudní ukončení celého případu. Bez ohledu na konečný závěr, skandál se bude v Srbsku pamatovat, protože se stalo poprvé, že z vysoké politické funkce byl odvolán člověk, obviněný ze sexuálního obtěžování.

pro feminismus.cz napsala Snežana Nikolić – Adamović (bělehradská novinářka, která poslední 2 roky žije v Praze)
přeložila Pavla Frýdlová



ZBOG SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA U SRBIJI SMENJEN POTPREDSEDNIK VLADE

Bivseg generala oborile zene

Zbog javnih optuzbi za seksualno uznemiravanje svojih saradnica u Srbiji je sa funkcije potpredsednika Vlade smenjen Vuk Obradovic, predsednik Socijaldemokratije, jedne od partija clanice DOSa, politicke koalicije koja cini novu, demokratsku vlast u ovoj zemlji. Sem toga, Obradovic je smenjen sa mesta sefa vladinog tima za ispitivanje zloupotreba u privredi. Petnaest clanova najviseg partijskog tela je pocetkom maja zatrazilo smenu Vuka Obradovica sa města predsednika Socijaldemokratije zbog, kako je receno, "najopskurnijeg seksualnog zlostavljanja saradnica u Vladi, kao I clanica stranke".Medju osobama koje su trazile ostavku Obradovica bile su I clanice Socijaldemokratije koje tvrde da ih je Obradovic seksualno uznemiravao. Optuzeni Obradovic je na ove navode reagovao izjavom da "ne razume kako je moguce da zena, ako joj uputite gest paznje izadje sa time u javnost". Ovom tvrdnjom je u delu srpske javnosti jos vise produbio sumnje u svoju nevinost mada je bilo i onih koji su ovakvu izjavu tumacili kao dokaz njegove muskosti.

Dogadjaji su se potom redjali filmskom brzinom. Najpre je unutar svoje partije Obradovic uspeo da obezbedi potrebnu vecinu za opstanak na mestu predsednika. Jednu od clanica stranke koja je Obradovica optuzila za uznemiravanje njegove pristalice su iz sale oterali uzvicima "kurvo, napolje". Iz stranke su iskljuceni svi koji su trazili Obradovicevu smenu, a na mesto predsednika glavnog izvrsnog tela Socijaldemokratije postavljen je rodjeni brat Vuka Obradovica. U javnosti je medjutim, odnos snaga bio nesto drugaciji. Iskljucena portparolka Obradoviceve stranke Ljiljana Nestorovic preuzela je na sebe neprijatnu duznost da iznese detalje "udvaranja" kome je bila izlozena. Prema njenim recima, Obradovic je, nasavsi se nasamo sa njom, uhvatio za ruke i rekao da mu je potrebna neznost. Mada ga je odbila, ta scena se, prema recima ove zene, ponovila i prilikom sledeceg susreta. Sem nje, Obradovicevom "sarmu" su, prema recima advokata ugrozenih zena, morale da odolevaju i mnoge druge saradnice pa i neke novinarke.

Sve to je pokrenulo pravu lavinu komentara na temu seksualnog uznemiravanja u Srbiji, zemlji koja trenutno nema nikakvu zakonsku regulativu kojom moze da sankcionise ovaj problem. Bez obzira na to, uznemiravane zene protiv Obradovica podnose krivicnu prijavu koristeci postojeci zakon. Ukoliko se dokaze da se ova vrsta uznemiravanja vise puta dogadjala moze se doci do elemenata krivicnog dela koje se zove nasilnicko ponasanje, a za koje Obradovicu preti kazna zatvora od tri meseca do tri godine. Sam Obradovic koji je, vredi pomenuti, nekada bio i general u jugoslovenskoj vojsci se, sa svoje strane, brani svim raspolozivim sredstvima. Prvo salje pismo jugoslovenskom predsedniku Vojislavu Kostunici u kome tvrdi da iza javnog linca kome je izlozen stoje mocni politicki i finansijski krugovi. Bivsi general kaze da iza cele afere stoje ljudi koje je ugrozio rad njegove Komisije za ispitivanje privrednih zloupotreba. Za svoj moralni i politicki pad Obradovic optuzuje i srpskog premijera i ministra policije. Potom to demantuje. Zatim pristaje da sam podnese ostavku na mesto potpredsednika vlade pa se predomislja. I tako dalje, i tako dalje. Neposredno pred sastanak vrha srpske vladajuce koalicije Obradovic izlazi u javnost sa optuzbama da je hajka protiv njega dugo pripremana. Jedan beogradski privatni detektiv, koga Obradovic unajmljuje, tvrdi da je u kancelariji sefa Socijaldemokratije pronasao prislusne uredjaje a njegov klijent opet, da mu je stigla "specijalna finansijska ponuda kako bi se povukao sa mesta predsednika stranke". Sve ove tvrdnje ipak ne pomazu tonucem politicaru. Na sednici najviseg vrha vladajuce koalicije skoro potpunom vecinom je odluceno da Obradovic mora da ode. Odluceno je i da clanovi Socijaldemokratije koji su optuzili Obradovica, zadrze svoje poslanicke mandate. Ocevici tvrde da je ovaj sastanak bio vrlo neprijatan, a novinski komentatori kazu da je odluka lako donesena zato sto niko iz mlade demokratske vlasti pored sebe nije zeleo iskompromitovanog politicara. Obradovic, sa svoje strane, nastavlja da drzi govore po Srbiji. Najavio je i svoju kandidaturu za predsednika Republike. U medjuvremenu se podizu tuzbe i sa jedne i sa druge strane i zavrsnica celog slucaja se ocekuje pred sudom. Bez obzira na konacan ishod, skandal ce u Srbiji ostati upamcen po tome sto se prvi put dogodilo da je sa visoke politicke funkcije odstranjen covek koji je optuzen za – seksualno uznemiravanje.

Snezana Nikolic Adamovic

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.