feminismus.czČlánky › Místa feministické Prahy na pár kliknutí

Místa feministické Prahy na pár kliknutí

Místa feministické Prahy na pár kliknutí

Jsou místa, kolem kterých chodíme každý den do práce, na nákup, do školy, na polikliniku a často už ani nevnímáme, jak vypadají domy, které míjíme a do kterých vstupujeme. Jsou to přitom tišší svědci zásadních dějinných okamžiků a změn. Často byly jejich přímými hybateli.

Centrální část Prahy vytyčená Karlovým náměstím, Resslovou ulicí, Masarykovým nábřežím a Náprstkovým muzeem je sice pojmenovaná po čistě mužských předcích, skrývá v sobě ale místa, která sehrála klíčovou roli v emancipaci žen v českých zemích na přelomu 19. a 20. století. Narodila se zde Františka Plamínková, působila Eliška Krásnohorská, tvořila první česká sochařka Karla Vobišová-Žáková. Budovy tohoto prostoru stály u možnosti žen se vzdělávat nebo studovat na gymnáziu, volit nebo být voleny.

Protože i Knihovna Jiřiny Šiklové sídlící na Masarykově nábřeží zapadá do konceptu míst úzce spjatých s tématem emancipace a feminismu, zrodil se zde před dvěma lety plán vytvořit digitální mapu. Ta měla provést zájemce a zájemkyně po místech spojených s ženskou historií a ukázat oblast na pomezí Prahy 1 a Prahy 2 zcela jinou perspektivou.

Digitální mapa s názvem Feministická Praha pro vás objevuje deset míst spojených s dějinami ženského hnutí na Praze 1 a 2. Můžete ji využít jako inspiraci, abyste příště při přestupu na tramvaj zvedli hlavu k Černému pivovaru a připomněli si, která významná žena se zde narodila. 

Digitální mapu si můžete prohlédnout zde: https://zenymohou.cz/#mapa

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.