PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Mezinárodní den žen se zařadil mezi významné dny ČR!

Mezinárodní den žen se zařadil mezi významné dny ČR!

26. listopad 2003  | Michaela Marksová-Tominová
Včera poslanci a poslankyně schválili nové významné dny ČR - spolu s novými Dnem veteránů, Dnem obětí holocaustu a Dnem obětí komunismu také Mezinárodní den žen, který byl do této skupiny zařazen na základě návrhu poslankyně za ČSSD a předsedkyně Rady vlády pro rovnost žen a mužů Anny Čurdové.
Včera poslanci a poslankyně schválili nové významné dny ČR - spolu s novými Dnem veteránů, Dnem obětí holocaustu a Dnem obětí komunismu také Mezinárodní den žen, který byl do této skupiny zařazen na základě návrhu poslankyně za ČSSD a předsedkyně Rady vlády pro rovnost žen a mužů Anny Čurdové.

Při této příležitosti je dobré si připomenout, že MDŽ je historicky významným svátkem, který připomíná dodnes trvající úsilí o rovné postavení žen ve společnosti. Tradice začala poslední únorovou neděli v roce 1908 ve Spojených státech, kdy ženy zorganizovaly první Den žen a demonstrovaly za svá hlasovací, politická a ekonomická práva. V roce 1910 na Mezinárodní ženské konferenci v Kodani bylo rozhodnuto, že bude určen jeden den, který bude Mezinárodním dnem žen. Již o rok později se MDŽ poprvé slavil 19. 3. v Německu, Rakousku, Dánsku a Švýcarsku. Ženy, podporovány muži, požadovaly na rozsáhlých demonstracích volební právo a konec diskriminace v zaměstnání. Jenom v Německu byl ten rok distribuován milion letáků. Datum 8. března bylo nakonec vybráno na památku ženských nepokojů proti válce a bídě v roce 1917 v Petrohradě, které posléze přerostly v únorovou revoluci a abdikaci cara. Prozatímní vláda, která poté nastoupila, zaručila ženám volební právo.

A ještě poznámka pro ty, kteří a které stále zarputile tvrdí, že MDŽ je svátkem komunistickým, a chtějí slavit jen a pouze Den matek: stejně jako byl MDŽ zneužit komunisty, byl i Den matek kdysi zneužit fašisty. Druhou květnovou neděli, kdy se slaví dodnes, pro něj v roce 1933 vybrali němečtí národní socialisté, kteří v rámci své ideologie vysoko vyzdvihovali mateřství německých žen.

PS: Malá zajímavost ze zákulisí: když poslankyně Čurdová navrhla přidat MDŽ k významným dnům, poslanec Pleva (ODS), který se dosud zviditelnil pouze tím, že se připojil k protiinterrupční iniciativě pánů Karase a Kasala, podal protinávrh, aby byl MDŽ vyřazen. Na schůzi poslanecké sněmovny naštěstí byl jeho protinávrh zamítnut.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.