Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Mezinárodní den rovnosti žen a mužů 2012-co se kde bude dít a proč jej "slavit"?

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů 2012-co se kde bude dít a proč jej "slavit"?

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů 2012-co se kde bude dít a proč jej "slavit"?
V letošním roce proběhne již sedmý ročník oslav rovnosti žen a mužů. Mezinárodní den rovnosti žen a mužů (MDR) byl poprvé vyhlášen 19. června 2006 jako mediální a informační podpora rovných příležitostí žen a mužů. Aktuálním tématem rovnosti žen a mužů jsou letos v České republice rovné povinnosti a příležitosti v péči o děti a osoby blízké. Přinášíme informace o oslavách a akcích v Praze, Brně, Olomouci a Poděbradech

V letošním roce proběhne již sedmý ročník oslav rovnosti žen a mužů. Mezinárodní den rovnosti žen a mužů (MDR) byl poprvé vyhlášen 19. června 2006 jako mediální a informační podpora rovných příležitostí žen a mužů. Aktuálním tématem rovnosti žen a mužů jsou letos rovné povinnosti a příležitosti v péči o děti a osoby blízké. Přinášíme informace o oslavách a akcích v Praze, Brně, Olomouci a Poděbradech.

Nezbytnou podmínkou pro rovnost příležitostí žen a mužů je možnost slaďovat práci a rodinu, a tedy mj. kvalitní systém zařízení péče o děti s dostatečnou kapacitou míst. Povinnost péče o rodinu je totiž stále přisuzována především ženám, a pokud systém selhává, nemohou se stejně kvalitně pracovně realizovat. V České republice přitom každoročně chybí v mateřských školkách v posledních letech zhruba 30 000 míst. V celé republice funguje mezi 30 a 40 jeslemi a rodičům je k dispozici 313 mateřských či rodičovských center. Hlídací služby ovšem nenabízí příliš mnoho z těchto center kvůli neexistenci zákonů, které by umožňovaly nepříležitostnou a nekrátkodobou péči o děti. I tato centra mají v mnoha městech vysoký převis poptávky nad kapacitní nabídkou. Mezi další problémy v oblasti slaďování rodiny a zaměstnání patří především nedostatečná komunikace s rodiči na rodičovské dovolené ze strany zaměstnavatelů, malá nabídka částečných úvazků, flexibilní úpravy pracovní doby či práce z domova.

Plánované akce k MDR: Tak jako každý rok vydá organizace Gender Studies speciální noviny nazvané "Půl na půl", které budou kameloty a kamelotkami rozdávány 19.6. v Praze, Olomouci a v Brně a 18. a 19.6. Poděbradech. V těchto městech a v uvedených dnech budou k vidění a návštěvě také informační stánky, kde si lidé budou moci vyzvednout různé letáky s informacemi, zejména k problematice slaďování osobního a pracovního života, případně obdržet základní poradenství.

Kdy a kde: 19. 6. 2012 Brno: 10 až 15 hod, info stánek a soutěž o ceny pro širokou veřejnost, Náměstí Svobody

19. 6. Olomouc: 9 až 12hod v herně Rodinného centra Heřmánek, Náves Svobody 41, Olomouci-Holicích (budova pošty) 14 až 18hod info stánek pro širokou veřejnost na dětském hřišti u ZŠ a MŠ Olomouc – Holice

19.6. Praha: 9-17 hodin, Karlovo náměstí, poblíž sochy Elišky Krásnohorské 18. a 19.6. Poděbrady: 10 až 18 hod. na kolonádě u hotelu Felicitas

Happening České ženské lobby „Máme stejné šance?“ proběhne 19.6., 16-18hod v Praze na Karlově náměstí, poblíž sochy Elišky Krásnohorské. Bude postavena závodní dráha s několika stanovišti symbolizujícími oblasti, ve kterých přetrvávají nerovnosti mezi ženami a muži.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.